Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Australske apotekfarmasøyter skal rekvirere medisiner og vaksiner

Innbyggerne i New South Wales i Australia kan nå få et utvalg vaksiner og medisiner på apoteket, uten å måtte gå til lege først. Det tolv måneder lange prøveprosjektet har som mål å redusere presset på helsevesenet.


Vendil Åse
24. november 2022

Australia har forstått at apotekene er i stand til å gjøre mer. Hanne Andresen i Apotekforeningen kommer til å følge prøveprosjektet med stor spenning. (Ill Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Leder av delstatsparlamentet i New South Wales, Dominic Perrottet, mener ordningen både vil frigjøre tid i helsevesenet og gi folk bedre tilgang til omsorg. Det skriver SBS News.

– Helsevesenet er under press. Vi ønsker å sørge for at folk, enten de bor i hovedstadsområdet Sydney eller i distriktene i New South Wales, har tilgang til det beste helsevesenet, sier han til SBS News.

Infeksjoner, helvetesild og vaksiner 

Apotekfarmasøytene skal i prøveperioden kunne forskrive enkelte typer medisiner, som for eksempel antibiotika for urinveisinfeksjoner, behandlinger for hudsykdommer og infeksjoner og prevensjon etter gitte retningslinjer. I tillegg skal de også sette vaksiner mot hepatitt A og B, polio, tyfus, helvetesild og japansk encefalitt. Allerede i dag kan apotek administrere influensa- og covid-19-vaksiner i delstaten.

Helseminister Brad Hazzard i New South Wales mener at prøveprosjektet vil redusere presset på sykehusets akuttmottak, og bidra til at allmennleger kan konsentrere seg om personer med mer alvorlige plager.

– Det er en gjennomgripende fordel. Mens noen har et fastlåst synspunkt på rollen til farmasøyter, har deres positive bidrag til håndteringen av pandemien vist at de er i stand til å gjøre mer, sier Hazzard til SBS News.

Ser at apotek kan gjøre mer

Farmasøyter som er med i prøveprosjektet må gjennomføre tilleggsopplæring. Prøveprosjektet, som skal vare i 12 måneder, skal evalueres.

– Vi kommer til å følge dette prøveprosjektet med stor spenning. Australia har forstått at apotekene er i stand til å gjøre mer, blant annet har apotekenes bidrag til håndteringen av pandemien vist dette. Det samme gjelder i Norge. Norske apotek og helsepersonellet som jobber der kan bidra til å avlaste helsevesenet på samme måte, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

En lignende forsøksordning pågår i Queensland i Australia, og er allerede praksis i andre land som Storbritannia og Canada.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring