Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Europa bruker apotek til koronavaksinering

Nylig lanserte Oslo kommune at de bruker apotek for å trappe opp vaksineringen. I Europa er det flere land som allerede er godt i gang med å bruke apotek i vaksineringen mot korona.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
23. april 2021

Flere europeiske land tar i bruk apotekene for å få fart på vaksineringen mot covid-19

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Italia, Frankrike, Irland og England er eksempler på europeiske land som bruker apotek for å få fart på vaksineringen mot korona.

Italia: Apotek skal vaksinere 200 000 daglig
Den 16. april startet italienske apotek å sette koronavaksiner, et avgjørende bidrag for å nå målet om å sette 500 000 vaksiner hver dag. Over 10 000 apotek vil sette mellom 15 og 20 vaksiner daglig. Det betyr at antall daglige vaksinasjoner øker fra rundt 250 000 til 450 000. 

Tidligere i mars startet pilotprosjekt der 52 apotek skulle sette koronavaksine. I midten av april ble prosjektet utvidet til å gjelde alle apotek i hele landet. 

Frankrike: 500 000 koronavaksinert på apotek
Til tross for uregelmessige leveranser og svingende instruksjoner har over en halv million franskmenn blitt vaksinert på apotek hittil. Vaksineringen i apotek har kun vært gjeldende for Astra Zeneca vaksinen og restriksjonene på hvem som kan få vaksinen har vært knyttet til alder.

Oppdateringen fra franske myndigheter er at vaksinene fra Astra Zeneca og Janssen er reservert for personer over 55 år og settes av kommunale helsepersonell. 

England: Apotek har administrert over 1,7 millioner koronavaksiner
I England setter apotekfarmasøyter koronavaksiner på apotek som er godkjent for vaksinering. Hittil har engelske apotek administrert over 1,7 millioner vaksiner mot covid-19 ifølge Pharmaceutical Journal.

På grunn av betydelig reduksjon i antall Astra Zeneca-vaksiner, er det ventet at noen av vaksinasjonsstedene ikke vil få levert flere vaksiner. NHS England samarbeider nå med lokale team for å sikre at apotekene kan tilby dose to til de som ikke har reservert plass for den andre dosen enda. 

Irland: 15 apotek skal vaksinere mot korona
Den irske regjeringen har satt et ambisiøst mål om en million vaksiner i måneden. Det er over 1850 apotek i Irland og de ønsker å bidra. Farmasøyter har tidligere uttrykt misnøye over å ikke være en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.

Ifølge The Journal er det nå klart at 15 apotek skal starte en prøveperiode med koronavaksinering mot slutten av måneden.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring