Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Irland: Apotekene inkluderes i covid-19- vaksinering

I Irland kan befolkningen få satt vaksine mot covid-19 på sitt lokale apotek, når alle skal vaksineres.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
4. januar 2021

Når hele befolkningen i Irland skal vaksineres mot covid-19, vil irske fastleger og primærapotek spille en sterkere rolle i vaksineringsarbeidet.

Når hele befolkningen i Irland skal vaksineres mot covid-19, vil irske fastleger og primærapotek spille en sterkere rolle i vaksineringsarbeidet.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Med sine snaue 5 millioner innbyggere har Irland frem til nå over 100 000 smittetilfeller og 2259 dødsfall som følge av covid-19. Irske myndigheter har innført strenge smitteverntiltak for å redusere spredning. Nå som det europeiske legemiddelbyrået (EMA) har gitt sin godkjenning av covid-19-vaksinen kan vaksineringsarbeidet kan starte.

De ulike vaksinene stiller ulike krav til håndtering og lagring, og den irske regjeringen har identifisert fem typer vaksinasjonslokaler (VALs) som mest sannsynlig vil bli brukt på ulike stadier i vaksinasjonsprogrammet. Disse fem er sykehus, sykehjem, massevaksinasjonssentre, fastlegesentre og primærapotek.   

Myndighetene skriver i vaksinasjonsstrategien at «etter hvert som flere vaksiner godkjennes og hele befolkningen er målgruppe for vaksinering, vil fastleger og primærapotek spille en sterkere rolle i vaksineringen, med forbehold om myndighetsgodkjenning, operativ gjennomførbarhet og inngåtte avtaler».

Videre beskrives kravene til vaksinasjonslokaler (VALs):

  • Tilgjengelige vaksiner i passende mengder med tilstrekkelig tid før utløp
  • Nødvendig utstyr inkludert nåler, sprøyter, nødmedisiner, personlig verneutstyr, IT og andre forbruksvarer
  • Kvalifiserte vaksinatører som er trent for vaksinen som benyttes
  • Annet personale som dekker administrasjon, mottak, sikkerhet og andre oppgaver
  • Planleggingsverktøy for kunder tilpasset tilgjengelig bemanning og vaksine. Pågående retningslinjer for smitteverntiltak og folkehelse skal følges.

Ifølge strategien krever en vellykket utrulling av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet mot covid-19 koordinering på tvers av myndigheter, statlige byråer, den største tilbyderen av helsetjenestene (HSE), rådgivende partnere og privat sektor (apotek mm). Les hele strategien og implementeringsplanen her

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring