Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Irland: Vellykket innføring av influensavaksine i apotek

Siden 2011 har apotek i Irland tilbudt vaksine mot sesonginfluensa. For irer i risikogruppen er det gratis. Nå står apotekene for omtrent 10 prosent av vaksinasjonen i Irland.


Vendil Åse
3. april 2018

I influensasesongen 2011/2012 vaksinerte 9 125 irer seg på apoteket. I sesongen 2016/2017 var 78 935 innom, nesten en tidobling på 5 år. (Illustrasjon Shutterstock)

I influensasesongen 2011/2012 vaksinerte 9 125 irer seg på apoteket. I sesongen 2016/2017 var 78 935 innom, nesten en tidobling på 5 år. (Illustrasjon Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

– Apotekene har over 2 millioner besøk hver måned. Vi kommer i kontakt med risikogruppene og kan målrette tjenesten mot dem. Men vi gir også influensavaksine til personer som ikke er i risikogruppen, sier professor Pamela Logan, direktør for farmasøytiske tjenester i Irish Pharmacy Union (IPU).

I influensasesongen 2011/2012 vaksinerte 9 125 irer seg på apoteket. I sesongen 2016/2017 var 78 935 innom, nesten en tidobling på 5 år.

IPU ønsker nå at farmasøyter skal legge til rette for vaksinasjon i sykehjem og andre helseinstitusjoner. De har også foreslått for helsemyndighetene å åpne opp for flere typer vaksiner i apoteket.

I Norge har Helse- og omsorgsdepartementet bedt Folkehelseinstituttet å vurdere om kommunene i større grad bør benytte seg av private aktører, som for eksempel apotek, for å tilby vaksinasjon til befolkningen i sin kommune. Dette er i sammenheng med at de skal utrede opprettelsen av et vaksinasjonsprogram for voksne tilsvarende barnevaksinasjonsprogrammet.

Uten timebestilling eller resept
For å få opp vaksinasjonsgraden i den irske befolkningen har myndighetene inkludert apotek i sitt vaksinasjonsprogram. Irer kan derfor komme til sitt lokale apotek uten timebestilling eller resept.  

– Myndighetene er veldig fornøyde med vaksinasjon i apotek. I 2015 utvidet de tjenesten til også å inkludere vaksinasjon mot pneumokokker og helvetesild, sier Logan.

Hvert år blir omtrent 10 prosent av befolkningen i EU smittet av influensa, forteller Logan. Det fører til mange hundre tusen innleggelser på sykehus. Målet til EU er 75 prosent vaksinasjonsgrad i befolkningen over 65 år.

– I influensasesongen 2014-2015 lå Irland på rundt 65 prosent vaksinasjonsgrad for befolkningen over 65 år. Bare Nederland og England har nådd målet. Vi har også en vei å gå når det gjelder å få helsepersonell til å vaksinere seg, sier Logan.

Og det blir ikke færre personer i risikogruppen fremover.

– Hvis man tar med den eldre befolkningen og alle som er i risikogruppen i Irland burde over en million mennesker være vaksinert. Og med en aldrende befolkning og økning i antall kronisk syke, vil dette tallet fortsette å øke, sier hun.

Gratis for folk i risikogruppen
I Irland er det gratis å sette vaksine hvis du er i risikogruppen. Det er staten som betaler. Risikogruppen består av blant annet alle over 65 år, personer med kroniske sykdommer, gravide og helsepersonell.

Apotekene mottar 15 euro per pasient. De som ikke er i risikogruppen må betale selv.

Vaksinene settes i et eget rom. Pasientene må underskrive en skriftlig aksept og oppgi allergistatus. Informasjon som dato, pasientens ID-nummer, batch og utløpsdato på vaksinene registreres. Både legen og helsevesenet informeres elektronisk.

– Apotekene dokumentere alle vaksinasjoner elektronisk. Legene registrerer bare pasientene som er i risikogruppen, sier Logan.

Apotekkundene er fornøyde
En undersøkelse gjennomført i mars 2016 viser at kundene er veldig fornøyde med å få vaksine på apoteket. 93 prosent gir tjenesten en score på 9 av 10 poeng. 99 prosent sier at det er sannsynlig at de kommer tilbake til apoteket for å ta vaksine neste år.

47 prosent av pasientene forteller at de velger å sette vaksine i apoteket fordi det er enkelt. 28 prosent sier de synes det er effektivt og tar kortere tid enn hos legen og 13 prosent sier at de gjør det på grunn av prisen.

Apotek i Irland

  • Irland har en befolkning på 4,8 millioner
  • Apotekmarkedet ble deregulert i 2002, og det ble da ingen restriksjoner på eierskap eller etablering av apotek
  • Det er omtrent 1 850 primærapotek
  • Flertallet av apotekene er eid og drevet av selvstendige farmasøyter
  • De største kjedene er Lloyds (88 apotek), Boots (83 apotek) og Allcare (53 apotek medfranchise)

Professor Pamela Logan, direktør for farmasøytiske tjenester i Irish Pharmacy Union (IPU)

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring