Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

PGEU: Apotekene er sentrale i kampen mot antibiotikaresistens

Internasjonale apotek- og farmasiorganisasjoner retter nå søkelys mot farmasøytenes rolle for å redusere forekomsten av antibiotikaresistens. Den europeiske apotekforeningen (PGEU) har nylig lansert et posisjonsdokument om antibiotikaresistens.


Jostein Soldal
16. juni 2023

– Antibiotikaresistens er en trussel som i høyeste grad også gjelder Norge. Apotekene spiller en viktig rolle i kampen, sier Hanne Andresen. (Illustrasjon Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Mikrober som er resistente mot antibiotikabehandling øker og har blitt et globalt folkehelseproblem som truer effektiv behandling av infeksjonssykdommer, skriver PGEU. Antibiotikaresistens er en av de største truslene menneskeheten står overfor, mener den internasjonale farmasiorganisasjonen FIP.

Årlig dør 35 000 europeere av resistente bakterier

Hvert år dør 35 000 EU/EØS-borgere av infeksjoner fra resistente bakterier, med en årlig kostnad på over 1,5 milliarder euro for EUs helsetjenester, ifølge PGEU.

Les mer om PGEUs posisjonsdokument om antibiotikaresistens

Posisjonsdokumentet beskriver apotekfarmasøytenes nøkkelrolle for bruk av antibiotika, inkludert pasientveiledning om forsvarlig bruk og riktig håndtering av ubrukte doser. Dokumentet omhandler også anbefalinger til beslutningstakere på nasjonalt og europeisk nivå om å iverksette hastetiltak for å håndtere denne «stille pandemien».

– Antibiotikaresistens er en trussel som i høyeste grad også gjelder Norge, selv om problemene foreløpig er større i mange andre land. Dette en global utfordring. Derfor er det viktig at internasjonale organisasjoner som FIP og PGEU setter det på agendaen, og viser hvilken viktig rolle apotekene kan spille, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.    

Apotek er en viktig arena

I posisjonsdokumentet foreslår PGEU flere tiltak der apotek kan bidra i kampen mot antibiotikaresistens.

  • Apotek kan brukes som arenaer for folkehelsekampanjer om antibiotikaresistens.
  • Under COVID-19-pandemien viste apotekene at de kan tilby svært tilgjengelige tjenester til hele befolkningen.
  • God vaksinedekning er viktig i kampen mot antibiotikaresistens. Apotekfarmasøyter som setter vaksiner i apotek, spiller en viktig rolle
  • Enkelte land har positive erfaringer med at apotekansatte, basert på faste protokoller, leverer ut antibiotika på grunnlag av en test utført i apoteket.
  • Når apotekfarmasøytene har tilgang til elektroniske helsejournaler kan de bidra til tidlig varsling om mangel på viktige antibiotika.

Les mer på FIPs temaside om Farmasøyter kjemper mot antibiotikaresistens

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring