Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Svenskene tester ut inhalasjonsveiledning i apotek

I våres ble Sveriges svar på Inhalasjonsveiledning i apotek testet. Nå er prøveprosjektet evaluert. Resultatene viser at annenhver pasient hadde behov for hjelp fra en apotekfarmasøyt.


Eva Cecilie Skreiberg
24. oktober 2022

illustrasjon

Resultatene fra studien viser at andelen som hadde praktiske feil i bruken av deres inhalasjonsmedisin var rundt 60 prosent og andelen som hadde kunnskapsfeil var rundt 45 prosent. Kun 32 prosent hadde ingen feil.

Vis Skjul bildetekst

Tjenesten Inhalasjonsveiledning ble gjennomført som et prøveprosjekt i 150 svenske apotek i perioden mars til juni i år. Totalt ble det gjennomført 7 905 veiledninger, langt over målet på 5 000 inhalasjonsveiledninger.

I nesten halvparten av veiledningene, 49 prosent, hjalp farmasøyten pasientene med å korrigere feil i inhalasjonsteknikk.

Les hele saken her.

Ifølge rapporten var formålet med prøveprosjektet å undersøke om apotekene i Sverige kunne innføre inhalasjonsveiledningstjenesten med høy kvalitet, om tjenesten kunne gjennomføres i apotek, om tjenesten ble satt pris på av pasienter/apotekkunder, samt undersøke om det var behov for tjenesten. I tillegg var målet å teste en introduksjonsmodell for tjenester i apotek.

Resultatene viser at andelen som hadde praktiske feil ved bruken av deres inhalasjonsmedisin var rundt 60 prosent og andelen som hadde kunnskapsfeil var rundt 45 prosent. Kun 32 prosent hadde ingen feil. Rundt 40 prosent av pasientene som deltok i studien var førstegangsbrukere. 

Ønsker landsdekkende tjeneste 

Over en million svensker har astma og KOLS. Fredrik Boström, sjefsfarmasøyt i Sveriges Apotekforening, beskriver prøveprosjektet som vellykket.

– Ja, det vil jeg si. Med tanke på at vi overskred oppsatt mål for antall utførte tjenester, at mange engasjerte seg og at hele 49 prosent av all innsats resulterte i at kundens håndtering måtte rettes opp, sier Boström.

Konklusjonen fra rapporten viser at det er en god tjeneste å innføre i svenske apotek. Den kan introduseres i alle landets apotek, og den kan nå en stor målgruppe som har vist seg å ha et behov.

Flere med riktig teknikk

I Norge har pasienter som bruker inhalasjonsmedisin fått Inhalasjonsveiledning i apotek siden 2016. I 2018 viste en studie, utført på vegne av Apotekforeningen, at bare 30 prosent hadde riktig inhalasjonsteknikk og at Inhalasjonsveiledning hjalp 90 prosent av pasientene med riktig teknikk. 

Da pasientene kom tilbake tre måneder etter hadde de fleste holdt på den riktige inhalasjonsteknikken. Siden studien ble utført, har antallet som har riktig inhalasjonsteknikk steget fra 30 til rundt 50 prosent.  

– En årsak til at andelen som trenger hjelp er lavere i dag enn da vi startet opp med tjenesten kan være at astma- og kolspasienter har fått hjelp på apoteket tidligere og lært seg riktig teknikk, sier Hilde Ariansen, seniorrådgiver i Apotekforeningen. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring