Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Flere kjenner til farmasistudiet, men færre setter det øverst på lista

Fredag ble årets søkertall til høyere utdanning publisert. Tallene viser en nedgang i antall førstevalgssøkere til farmasistudiene. Nedgangen er størst for studiestedene i nord.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
29. april 2024

Antall søkere til farmasiutdanningene

De fleste helsefagutdanningene opplever i år en økning i antall førstevalgssøkere, samlet er det en økning på 5,9 prosent. Det viser tall fra Samordna opptak.

Færre førstevalgssøkere til farmasi
I 2024 var det rekordmange som søkte på høyere utdanning. Hele 2585 har ført opp «farmasi» på listen sin. Totalt har antall søkere til farmasistudiet gått opp med 17 prosent fra i fjor, samtidig har antall søkere med farmasi på førstevalget gått ned med 12,5 prosent.

– Det er gledelig at flere kjenner til farmasistudiet og at antall søkere totalt har gått opp fra 2211 til 2585 i år, men vi ønsker at flere setter farmasi på toppen av listen sin, sier Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen.

Reseptarutdanningen (Bachelor i farmasi) har en nedgang på hele 18,3 % i førstevalgssøkere, fra 345 i 2023 til 282 i 2024.  Det er særlig de nordlige universitetene som opplever denne nedgangen.

Store geografiske forskjeller
– Når det gjelder førstevalgssøkere opplever både OsloMet og Universitetet i Bergen stabile søkertall til sine program, henholdsvis Bachelor i farmasi og integrert master i farmasi.  OsloMet har i tillegg en økning i antall søkere totalt, sier kommunikasjonssjefen.

Studiestedene i nord, UiT Norges arktiske universitet og Nord universitet med lokasjon i Namsos har en nedgang i førstevalgssøkere.

Les mer om de ulike farmasiutdanningene på farmasifag.no.


Nord universitetet har 30 studieplasser og 26 førstevalgssøkere. Det gir dem 0,9 førstevalgssøkere per studieplass. Totalt er det 238 søkere til bachelor i farmasi ved Nord universitet.

UiT Norges arktiske universitet har 50 studieplasser og 42 førstevalgssøkere. Det gir dem 0,8 førstevalgssøkere per studieplass. Totalt er det 371 søkere til bachelor i farmasi ved UiT Norges arktiske universitet.

OsloMet storbyuniversitetet har 90 studieplasser og 214 førstevalgssøkere. Det gir dem 2,4 førstevalgssøkere per studieplass. Totalt er det 1 112 søkere til bachelor i farmasi ved OsloMet.

Universitetet i Bergen (UiB) har 24 studieplasser og 69 førstevalgssøkere. Det gir dem 2,9 førstevalgssøkere per studieplass. Totalt er 545 søkere til integrert master i farmasi ved UiB.

Universitet i Oslo (UiO) har 78 studieplasser og 161 førstevalgssøkere. Det gir dem 2,1 førstevalgssøkere per studieplass. Totalt er det 840 søkere til integrert master ved UiO.

Tallene er hentet fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Nøkkeltall 2024:

  • Antall studieplasser: 272
  • Antall studiesteder: 5
  • Antall søkere totalt: 2 585
  • Antall førstevalgssøkere: 512
Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring