Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Flertallet i Helsekomiteen vil styrke apotekenes rolle i vaksinasjon

Flere partier på Stortinget peker på at apotekene bør få en mer sentral rolle i vaksinasjon av voksne.


Jostein Soldal
26. mai 2023

Helse- og omsorgskomiteen er utålmodige med å få på plass et voksenvaksinasjonsprogram, og ønsker å involvere apotekene i vaksinasjonen.

Vis Skjul bildetekst

Folkehelsemeldingen er til behandling i Stortingets helse- og omsorgskomite. Ett av temaene de behandler er vaksinasjon.

I innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen skriver flertallet at «Stortinget ber regjeringen se på hvordan apotekenes rolle i vaksinasjonsarbeidet kan styrkes, blant annet for å øke vaksinasjonsgraden i befolkningen og sikre riktig legemiddelbruk. Stortinget ber regjeringen komme tilbake på egnet måte».

– Det er veldig positivt at så mange stortingspolitikere har fått øynene opp for apotek som arena for vaksinasjon. Helse- og omsorgskomiteen er utålmodige med å få på plass et voksenvaksinasjonsprogram, og ønsker å involvere apotekene i vaksinasjonen, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Høyre, FrP og KrF mener at apotekene kan og bør være en viktig aktør i arbeidet med et voksenvaksinasjonsprogram, men at regjeringen må se nærmere på betingelsene til apotekene når det gjelder vaksinasjonsarbeidet.

Fortsatt uavklart i Stortinget

– Selv om flertallet i komiteen ønsker en vurdering av hvordan apotekenes rolle i vaksinasjonsarbeidet kan styrkes, er det fortsatt uavklart om flertallet på Stortinget stiller seg bak dette. Komiteen mangler medlemmer fra flere av de mindre partiene, så flertallet i komiteen representerer altså ikke flertallet på Stortinget, forklarer Thor-Arne Englund i Apotekforeningen.

Hele komiteen mener det må bli enklere for apotekene å informere om vaksinering i apotek, og mener at det kan øke vaksinasjonsgraden i befolkningen.

– Det er følgelig bred enighet om at apotekene må kunne markedsføre vaksinering i apotek. Jeg tolker dette som at Stortinget ønsker en mer romslig praktisering av reklamebestemmelsene for legemidler når det gjelder vaksiner, sier Hanne Andresen.

Ønsker mer kommune-apoteksamarbeid

Komiteens flertall, Høyre, FrP, SV, KrF og Pasientfokus, mener også det må legges bedre til rette for samarbeid mellom den enkelte kommune og lokale apotek om vaksinering.

Dette er noe Apotekforeningen har etterlyst, for å gjøre det enklere for kommunene å få bistand fra apotekene i vaksinasjonsarbeidet. Foreningen har pekt på at den modellene som er laget for koronavaksinering i apotek på vegne av kommunene, kan være et godt utgangspunkt når det gjelder andre vaksiner som influensavaksiner og pneumokokkvaksiner.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring