Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Full stans i apotekmarkedet

For første gang i nyere tid var det nullvekst i apoteketableringer i 2023.


Jostein Soldal
5. januar 2024

Om trenden i apoteketableringer vi ser nå fortsetter, vil vi etter hvert se et svekket apotektilbud til mange nordmenn, frykter Thor-Arne Englund. (Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

– 2023 er det første året antallet apotek ikke har økt når man ser helt tilbake til 1990. Bak tallet ligger en bekymringsverdig trend, som kan endre apotektilbudet i Norge kraftig. Apotekenes inntekter fra kjernevirksomheten håndtering og salg av reseptlegemidler, bestemmes av staten. Nivået på disse inntektene er for lavt, sier næringspolitisk direktør Thor-Arne Englund

Siden apotekmarkedet ble liberalisert i Norge på begynnelsen av 2000-tallet, har antallet apotek økt ganske jevnt, inkludert i de senere år. I 2021 ble det eksempelvis 43 flere apotek i Norge. I 2023 er veksten null, som betyr at det er stengt like mange apotek som det har blitt åpnet. I løpet av fjoråret ble det lagt ned 21 apotek, som er omtrent en dobling fra årene før.

Mange har fått kortere vei til apoteket

For folk flest har den høye etableringstakten vært en fordel: 55 prosent av norske boliger har i dag mindre enn 5 minutt reisetid til nærmeste apotek med bil, og 88 prosent har mindre enn 20 minutters reisevei. Reisetiden er betydelig lavere enn før 2002. (kilde) Redusert apoteketablering vil kunne endre dette bildet.

– 200 000 nordmenn er innom apoteket på en vanlig dag, for å hente ut medisiner, for å få råd om riktig medisinbruk, eller for andre helsetjenester, som vaksinering. Færre apotek betyr lengre reisevei, og om trenden i apoteketableringer vi ser nå fortsetter, vil vi etter hvert se et svekket apotektilbud til mange nordmenn, frykter Englund.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring