Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Helseberedskapen trenger apotekene

Bruk apotekene til å vaksinere, gjør utvalget for forsyningssikkerhet til et kraftfullt verktøy, og ta inn apotekene som partner i kommunale kriseplaner. Det er Apotekforeningens oppfordring til Stortinget, som nå behandler helseberedskapsmeldingen.


Jostein Soldal
10. januar 2024

Gitt potensialet som ligger i apotekene, er det en svakhet at helseberedskapsmeldingen knapt nevner apotek. (Foto: Skjermdump Strortingets TV)

Vis Skjul bildetekst

– Da Norge stengte ned i Covid-pandemien, gikk apotekene på høygir for å sikre at nordmenn fikk medisiner, beskyttelsesutstyr og etter hvert også vaksiner. Det var en viktig del av pandemihåndteringen i Norge. 

Slik innledet Thor-Arne Englund fra Apotekforeningen, da han deltok på muntlig høring i Stortinget om helseberedskapsmeldingen.

I helseberedskapsmeldingen er apotek imidlertid bare nevnt én gang. Gitt potensialet som ligger i apotekene, er det en svakhet i meldingen. For å gi Stortinget mulighet til å rette opp mangelen, ga Englund tre innspill til hvordan apotek kan brukes for å styrke helseberedskapen. De handlet om vaksinasjon, håndtering av legemiddelmangel, og kommunalt samarbeid.

Les Apotekforeningens skriftlige innspill til høringen her.

– Vi venter på et voksenvaksinasjonsprogram, men i innretningen av et slikt program, så burde det tydeliggjøres at apotekene kan spille en rolle også i en krisesituasjon, fordi vi er 1000 steder i hele Norge, vi har mange tusen apotekansatte som kan sette vaksiner. Bruk det potensialet fra første dag i neste krise!

Legemiddelmangel er en stor utfordring for helseberedskapen i Norge.

– I meldingen foreslår regjeringen å etablere et utvalg for forsyningssikkerhet for medisinske produkter. Det støtter vi helhjertet, men vi har to ønsker til det utvalget. For det første må det involvere apotekene og apotekgrossistene, for vi er førstelinjen, og vet hvordan mangelsituasjonen rammer pasientene. For det andre må mandatet til dette utvalget være operativt og håndtere de reelle mangelsituasjonene, sa Englund til medlemmene av Helse- og omsorgskomiteen.

Hans siste innspill er at apotek også blir involvert i kommunenes egne beredskapsplaner.

– I pandemien opplevde vi at mange går til apoteket for å få informasjon eller enkel helsehjelp. Dette gjelder også i mindre kriser. Da er det viktig at kommunen og de lokale apotekene er samsnakket, og kjenner til hverandres ressurser og utfordringer.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring