Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

– La trinnprissystemet ligge fast til konsekvensene er utredet

Legemiddelverket anbefaler å kutte det første trinnet i trinnprismodellen. Det synes Apotekforeningen er svært uheldig. Først må konsekvensene utredes.


Vendil Åse
2. september 2021

Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen er mer imponert over analysen i rapporten "Riktig legemidler til rett pris", enn forslag til tiltak. (Skjermdump fra DMArena)

Vis Skjul bildetekst

Det sa direktør for næringspolitikk Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen på DM Arenas debatt om blåreseptordningen torsdag 26. august. I panelet satt også Karita Bekkemellem fra LMI, lege og forsker Martin Prøven Bogsrud, Lilly Ann Elvestad i FFO og Dag Morten Dalen fra BI.

God analyse, dårlige forslag til tiltak

Dag Morten Dalen, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, ledet arbeidet med å fortelle om rapporten «Riktig legemidler til rett pris».

– En god analyse som er et godt kunnskapsgrunnlag. Og så er jeg mer imponert over analysen, enn forslag til tiltak, kommenterte Tysnes etterpå.

I rapporten foreslås det å innføre anbud med terapeutisk konkurranse på utvalgte behandlingsområder, justere trinnprisordningen og stramme inn ordningen med legereservasjoner ved legemiddelbytte i apotek. Tysnes reagerer særlig på forslaget om å fjerne første trinnpriskutt i trinnprismodellen.

– Først konstaterer de at Norge har et tilfredsstillende lavt prisnivå for trinnprislegemidler, omtrent på nivå med Sverige og Danmark. Så plukker man ut et enkelt område hvor vi er dyrere, og foreslår at prisene skal kuttes drastisk der. Apotek i Sverige og Danmark tjener mesteparten av sine penger på patentlegemidler, norske apotek tjener sine penger på trinnprislegemidler. Det har vært et bevisst valg fra myndighetene for å gi apotekene sterke insentiver til å bidra til mer bruk av generika. Da kan man ikke bare fjerne mye av inntektene fra den siden og late som om den andre siden ikke eksisterer, sa Tysnes.

– Man må se på helheten, og ikke bare de områdene der staten kan spare, la han til.

– Høring uten verdi

Han er også oppgitt over høringen som Legemiddelverket nå har sendt ut om de tre tiltakene. Høringsfristen er satt til 9. oktober.

– Legemiddelverket skriver i høringsnotatet at de ikke har sett særlig nøye på konsekvensene for andre aktører enn det offentlige selv. De oppfordrer særlig høringsinstansene til å bidra med å opplyse hvilke konsekvenser det vil ha. Men hvis det kommer forslag i statsbudsjettet for neste år om å gjennomføre dette, viser det at alle konklusjoner er trukket lenge før høringsuttalene skal komme inn. Det blir helt feil å gjøre grunnleggende endringer i apotekenes rammevilkår rett før man skal begynne å utrede hvordan de skal være, sier Tysnes.

Les også: Ny utredning om apotekenes rolle og rammer

Apotekforeningen kommer tilbake med sitt høringssvar innen fristen.

– Fremover er det viktig å ha et levedyktig og bærekraftig generikamarked, som gjør at vi kan få rom til å satse på legemidler som er dyrere. Det byttbare legemiddelmarkedet blir enda mer spennende fremover, når vi nå skal begynne med bytte av biologiske legemidler.

Snakker ikke om riktig medisin

Apotekene bruker mye tid på å sikre riktig legemiddelbruk i forbindelse med trinnprismodellen og generisk bytte. Pasientene vil ikke være tjent med at apotekene ikke lenger får betalt for å gjøre denne jobben. Flere av de andre debattdeltakerne mente også at gjennomgangen av blåreseptordningen var lite pasientvennlig.

– Rapporten snakker om hvordan man kan spare penger. Men tittelen sier «Riktig legemidler til rett pris». Riktig medisin er det egentlig ikke snakket om, sa Lilly Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

– Det er en liten fallitterklæring at vi ikke klarer å ha pasientdimensjonen høyere, mente Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien.

Bekkemellom mente også at Dalen bare har gjort oppdraget sitt og rapporten handler kun om å få ned kostnader.

– Men dette er et politisk ansvar og det er oppsiktsvekkende at pasientorganisasjoner, spesialister eller industrien ikke har vært med i en dialog, sa hun.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring