Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Legemiddelverket vil at apotek skal rydde opp i doble resepter

– Dersom Legemiddelverket pålegger apoteket nye oppgaver, må det samtidig sørges for finansiering av disse oppgavene, sier Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.


Vendil Åse
16. juni 2017

– Oppdager farmasøyten dobbel forskrivning, vil det være nødvendig med oppfølgingen overfor både pasient og lege. Med vår kunnskap om antall resepter og kostnader i apotek betyr dette store ekstrakostnader for apotek, sier Per Kristian Faksvåg.

– Oppdager farmasøyten dobbel forskrivning, vil det være nødvendig med oppfølgingen overfor både pasient og lege. Med vår kunnskap om antall resepter og kostnader i apotek betyr dette store ekstrakostnader for apotek, sier Per Kristian Faksvåg.

Espen Solli

Vis Skjul bildetekst

Legemiddelverket mener at farmasøytene skal rydde opp i dobbeltforskrivninger i Reseptformidleren som en del av farmasøytkontrollen. 

– Vi er enige i at det er et stort behov for å rydde opp i all dobbeltforskrivningen som skjer i dag, men dette bør først og fremst være legenes ansvar. Det er hos legene feilene oppstår, og de må få et hovedansvar for å rydde opp. Apotekfarmasøytene kan også gi et viktig bidrag i denne oppryddingen, men det kan vanskelig gjøres innenfor det dagens avanse dekker, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.  

– Regelverket har ingen bestemmelser som eksplisitt gir farmasøyten plikt til å vurdere den enkelte reseptekspedisjon opp mot alle pasientens resepter i Reseptformidleren. Legemiddelverket konkluderer likevel med at farmasøyten har en slik plikt, ved ekspedisjon av elektroniske resepter, med henvisning til at informasjonen er lett tilgjengelig. Vi er uenige i at dette automatisk blir inkludert i dagens farmasøytkontroll, sier han. 

Apotekforeningen savner en vurdering av administrative og økonomiske konsekvenser av Legemiddelverkets nye kontrollkrav.  

– Med vår kunnskap om antall resepter og kostnader i apotek vil dette arbeidet bety store ekstrakostnader for apotek. Dersom farmasøyten oppdager dobbel forskrivning, vil det være nødvendig med oppfølgingen overfor både pasient og lege, sier han. 

Les også: Hver tiende resept krever ekstra tiltak i apoteket 

Det er det store antallet såkalte «doble resepter» i Reseptformidleren som er bakgrunnen for at Direktoratet for e-helse har spurt Legemiddelverket om råd.  

Apotekforeningen har nå bedt om et møte med Legemiddelverket for blant annet å diskutere beregning av kostnader og hvordan disse skal kompenseres. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring