Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Mange foretrekker apotek for oppfriskning av barnevaksine

22 prosent av befolkningen ville foretrekke å få satt oppfriskingsvaksiner i et apotek. Det viser en Norstat-undersøkelse som nylig ble gjennomført på vegne av Apotekforeningen.


Jostein Soldal
4. april 2022

Bilde av fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen

– Det har lenge vært kjent at nordmenn i for liten grad frisker opp vaksiner som mister effekt med årene. At mange av oss mangler virksomme vaksiner mot disse sykdommene kan utgjøre et alvorlig folkehelseproblem, mener Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

– Apotekene er en viktig del av vår helhetlige helsetjeneste og er samtidig også lett tilgjengelige for mange. I pandemien så vi hvilken kapasitet apotekene hadde til å bidra i vaksineringen. De kan være en viktig avlastning for en presset kommunehelsetjeneste, mener Tone Wilhelmsen Trøen.

Apotekene har satt både koronavaksiner og influensavaksiner på vegne av kommunene. I noen kommuner har kommunene overlatt vaksineringen til apotekene. 

– Når nærmere en av fire sier at de foretrekker å få oppfriskningsvaksinen på apotek, forteller det meg at mange anser apoteket som et enkelt og trygt sted å få vaksiner. Veldig mange har sett fordelen med den lave terskelen og gode tilgjengeligheten apotekene har. Gjennom erfaringene med koronavaksinering og influensavaksinering har vi fått bekreftet av kvaliteten på vaksinasjonstjenesten i apotek er svært god, mener Hanne Andresen.

Ifølge Norstat-undersøkelsen svarer 71 prosent at de foretrekker å få oppfriskningsvaksine hos fastlege eller på legesenter. 22 prosent svarer at de foretrekker apoteket og 3 prosent av de spurte ønsker ikke å ta oppfriskingsdoser av vaksiner.

– Urovekkende

Undersøkelsen viser at 57 prosent av befolkningen ikke er kjent med behovet for å friske opp vaksiner i voksen alder. Verst står det til blant mennene, der bare en av tre av de spurte er kjent med dette. Blant kvinnene er det et lite flertall som sier de vet om anbefalingen.

Lederen for Stortingets helse- og omsorgskomite, Tone Wilhelmsen Trøen (H), er overrasket over resultatene i undersøkelsen.

– Man skulle tro at koronapandemien har gjort oss mer oppmerksomme på betydningen vaksiner har for å beskytte oss mot alvorlig sykdom, også hvor viktig det er med oppfriskningsdoser. Derfor er det spesielt og urovekkende at over halvparten av befolkningen ikke er kjent med behovet for å friske opp vaksiner i voksen alder. Det viser at det er et informasjonsbehov der ute som ikke blir dekket godt nok, sier Tone Wilhelmsen Trøen.

– Det har lenge vært kjent at nordmenn i for liten grad frisker opp vaksiner som mister effekt med årene. At veldig mange av oss mangler virksomme vaksiner mot disse sykdommene kan utgjøre et alvorlig folkehelseproblem. Det gjør at infeksjonssykdommer kan blomstre opp, og flere sykdommer og infeksjoner som kunne vært forebygget med vaksinasjon må behandles med antibiotika. I tillegg er det selvsagt alvorlig for den enkelte om han blir smittet, påpeker fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Har vurdert vaksinasjonsprogram i mange år

I 2018 la FHI frem en rapport som anbefalte at det etableres et voksenvaksinasjonsprogram. Programmet skal sikre at flere tar oppfriskingsdose av vaksiner mot sykdommer som difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Allerede i 2015 varslet regjeringen Solberg at den ville utrede et voksenvaksinasjonsprogram.

I februar 2021 ba Stortinget regjeringen om å utrede hvordan et voksenvaksinasjonsprogram kan gjennomføres, og komme tilbake til Stortinget om saken. Verken den forrige eller den sittende regjeringen har gitt noen tilbakemelding til Stortinget.

– For tiden er det forståelig nok akutte utfordringer som kommer foran etableringen av store, nasjonale programmer. Samtidig minner både pandemien og den voldsomme og tragiske flyktningstrømmen oss på at vaksiner er et veldig viktig virkemiddel i internasjonale krisesituasjoner, sier Andresen.

Oppsummering av Norstats undersøkelse om voksenvaksinering:

  • 57 prosent av de spurte er ikke kjent med at oppfriskingsdoser av mange vaksiner anbefales for voksne hvert tiende år.
  • 66 prosent av de spurte mennene er ikke kjent med dette.
  • 67 prosent av de spurte over 65 år er ikke kjent med dette.
  • 3/4 av de spurte ønsker å få informasjon om oppfriskingsdoser i form av varsel fra Helsenorge.no.
  • 22 prosent vil foretrekke å ta en oppfriskingsdose på apotek. 71 prosent hos fastlege eller på legesenter.
  • 3 prosent av de spurte ønsker ikke å ta oppfriskingsdoser av vaksiner.

Om Norstat-undersøkelsen: En representativ undersøkelse blant 1017 personer, gjennomført i uke 9 2022.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring