Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

– Medisinstart er et billig tiltak med stor betydning

Det sa stortingsrepresentant Tone Wilhelmsen Trøen fra Høyre, da hun deltok på fremleggelsen av Helsepolitisk barometer forrige uke.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
22. april 2024

Bilde fra helsepolitisk barometer 2024

Undersøkelsen viser at 23 prosent av de som bruker reseptpliktige legemidler opplever at det sjelden eller aldri er nok tid til å snakke om legemidlene, når de er hos fastlegen. 28 prosent svarer at de ville ha følt seg tryggere hvis en legemiddelekspert hadde sett over legemiddellisten. Dette var politikerne også opptatt av.

Feil legemiddelbruk kunne vært unngått

Tone W. Trøen viste til at rundt en av fem som akuttinnlegges på norske sykehus i dag legges inn på grunn av feil legemiddelbruk.

– Vi kan spare mange tusen innleggelser over hele Norge hvis vi gjør dette bedre, sa Trøen og fortsatte:

– Et tiltak, som for eksempel Medisinstart, brukes på blodtrykksmedisin. Så får du en gjennomgang på apoteket av farmasøyten om riktig bruk av legemiddelet. Det skjer så mye feil legemiddelbruk i norske hjem, fordi vi ikke får den typen veiledning.

Trøen mener at tilbud som Medisinstart bør breddes ut, fordi farmasøytene og apotekene er i hele Norge.

– Garantert trygt med farmasøyter

Birgitte Lloyd, leder av Norges Farmaceutiske forening, var også til stede under panelsamtalen og utfordret politikerne til å ta i bruk farmasøytens kompetanse.

– Vi farmasøyter er opptatt av riktig legemiddelbruk. Kantars helsebarometer viser at over en tredjedel av befolkningen ønsker seg sikrere og bedre legemiddelbruk, gjerne sponset av det offentlige, eventuelt i samarbeid med privat næringsliv. Derfor lurer jeg på hvordan politikerne ser for seg at dette kunne bli en realitet, spurte Lloyd.  

Stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp), svarte at det er veldig interessant det som skjer i Storbritannia med «Pharmacy first», der farmasøytens kompetanse benyttes i apotek.

Marian Hussein (SV) var enig i at Norge ikke har vært flinke til å utnytte farmasøytenes kompetanse, men hun var også bekymret for at folk i England ukritisk fikk antibiotika fordi de ikke hadde et godt nok digitalt system for leger og apotekansatte.

Da kom lederen av NFF raskt på banen: 

– Norske farmasøyter er veldig opptatt av sporbarhet og trygghet. Det vil garantert være trygt hvis vi får et tilsvarende opplegg i Norge.

Her kan du se hele debatten i opptak.


Om undersøkelsen

Helsepolitisk barometer ble gjennomført 8. desember 2023 til 8. januar 2024. Sammen med andre helsepolitiske aktører har Norges Farmaceutiske forening stilt spørsmål om farmasøyter og riktig legemiddelbruk. Over 2000 personer har besvart undersøkelsen, som er representativt for befolkningen over 18 år.

Foto: Apotekforeningen

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring