Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Regjeringen mobiliserer apotekene til koronavaksinering

- Nå haster det med å få satt tredje vaksinedose. Da er det veldig positivt at apotekenes tilbud om å bistå med koronavaksinering blir fulgt opp av helseministeren, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.


Jostein Soldal
13. desember 2021

Av landets 1030 apotek, har 970 i løpet av høsten satt til sammen nærmere 150 000 influensavaksiner.

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Apotek over hele landet ønsker å bidra, og kan på ganske kort tid øke vaksinekapasiteten i kommunene. Nå er det viktig at apotekene blir tatt i bruk, så flest mulig kan få den vaksinen raskest mulig.  

Hvor raskt kan apotekene være klare?

Apotekene kan raskt være klare til å bidra. Det vil variere hvor raskt hvert enkelt apotek kan stå klare, men det kan være snakk om fra en ukes tid, og opp til noen uker. Det vil også avhenge av den enkelte kommunes behov.

Hvor mange apotek kan bidra?

Av landets 1030 apotek, har 970 i løpet av høsten satt til sammen nærmere 150 000 influensavaksiner. Det er noe mer arbeid med koronavaksinering, og fremdeles er det slik at farmasøyter med eierinteresser i apoteket i ikke kan rekvirere vaksiner. Apotekforeningens inntrykk er at helsepersonellet i apotek ønsker å bidra så godt de kan i vaksinasjonsarbeidet nå.

Hvor mange vaksiner kan apotekene bidra med?

Vi har operert med en samlet kapasitet på opptil 100 000 vaksiner pr uke hvis så godt som alle apotek blir involvert. Antallet i hvert enkelt apotek vil variere, bl.a. avhengig av bemanning og de lokale forholdene. Apotekene kan uansett gi et betydelig bidrag til vaksineringen i kommunene. 

Hvorfor må staten bidra for at kommunene skal kunne inngå avtaler med apotek?

Det er tungvint at alle kommuner skal måtte gå opp den samme løypa i et slikt samarbeid. Det må legges noen nasjonale føringer slik at tilbudet blir likest mulig i de kommunene som tar i bruk apotekene. Derfor bør staten lage nasjonale retningslinjer og veilede kommunene.

Det bør også lages enklere ordninger for økonomisk oppgjør, slik at hver kommune slipper å ta regningen fra apotekene. Det er uansatt staten som betaler, og da har apotek veldig effektive systemer med Helfo, som bl.a. refunderer blåreseptutgiftene.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring