Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Stabile søkertall for farmasiutdanningene

Selv om flere søkte seg til en høyere utdanning i år enn i fjor, gikk søkertallet til helsefagene ned med 7,5 prosent. For farmasi er søkertallene stabile.


Vendil Åse
25. april 2023

599 personer har i år farmasi som førstevalg. Det viser tall fra Samordna opptak. (Foto Nicolas Tourrenc)

Vis Skjul bildetekst

I år har 135 980 personer søkt om studieplass på en høyskole eller et universitet. Det er litt flere enn i fjor. Det viser tall fra Samordna opptak. Helseutdanningene er blant taperne.

– Med rundt 9000 søkere, har flere enn 1 av 10 søkt på en sykepleieutdanning. Det er 12,5 prosent færre enn i fjor. Det er en nedgang i søkingen til flere andre helseutdanninger, som vernepleier, barnevern og medisin, og den samlede søkingen til helsefagene har gått ned med 7,5 prosent. På andre helseutdanninger peker pilene oppover i år, blant annet radiograf, ernæring, farmasi, ortopedi og fysioterapi, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding

599 med farmasi som førstevalg

2 265 personer har søkt om studieplass på farmasi i år, hvorav 599 har faget som førstevalg. Totalt er det 272 studieplasser. Det betyr at det er 2,2 personer per tilgengelige studieplass.

– Vi har i underkant av 2 prosent færre søkere i år enn i fjor, og opplever i mindre grad samme nedgang som andre helsefag. Det er gledelig for oss at farmasi oppleves som et attraktivt studium. Spesielt når vi akkurat har avsluttet en vellykket rekrutteringskampanje, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

Les også: Krysser fingrene for flere søkere til farmasi

Han mener at de som nå velger farmasi, ikke kommer til å bli arbeidsledige med det første.

–  Det er fortsatt mangel på farmasøyter i Norge. For å møte eldrebølgen og befolkningens økende legemiddelbruk, trenger vi flere farmasøyter som kan informere om og sikre riktig legemiddelbruk, avslutter Lund.

Det er 2,2 søkere per studieplass på farmasi. Det er vi fornøyde med, sier Per T. Lund. (Foto Kubrix)

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring