Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Stor nedgang i antall falske resepter etter at de ble elektroniske

Etter innføringen av e-resept i alle apotek i løpet av 2013 har det blitt vanskeligere å forfalske resepter. Det merker både apotek og politi.


Vendil Åse
21. juni 2017

– Vi er nesten ikke berørt lenger. Vi er et stort apotek med opp mot 1 400 kunder innom om per dag, så det var et stort problem for oss før, sier Mari Solberg, apoteker ved Vitusapotek Jernbanetorget.

– Vi er nesten ikke berørt lenger. Vi er et stort apotek med opp mot 1 400 kunder innom om per dag, så det var et stort problem for oss før, sier Mari Solberg, apoteker ved Vitusapotek Jernbanetorget.

Martin Grevstad

Vis Skjul bildetekst

Alle falske resepter skal politianmeldes, og rapporteres til apotekbransjens felles reseptfalskdatabase for å gjøre forfalskningsforsøkene kjent for andre apotek. Det er en nedgang på ca. 80 prosent i antall innmeldinger i denne databasen fra 2012 til 2016. Det samme opplever politiet. Politidirektoratet har ikke et fullstendig bilde av anmeldelser knyttet til falske resepter, men har registrert en nedgang i anmeldelser på 84 prosent fra 2011 til 2014 av forfalskninger der vedkommende har forsøkt å lage sin egen resept.  

Før 2011 avdekket Vitusapotek Jernbanetorget flere falske resepter i uken. Nå er omfanget redusert til noen ganger i kvartalet. 

– Vi er nesten ikke berørt lenger. Vi er et stort apotek med opp mot 1 400 kunder innom om per dag, så det var et stort problem for oss før, sier Mari Solberg, apoteker ved Vitusapotek Jernbanetorget.  

Apotekeren forteller at hun opplever en liten økning av personer som ringer inn resepter og utgir seg for å være lege.  

– Dette skjer i helgene, når legekontorene er stengt. Vi har noen kontrollspørsmål som avdekker om det faktisk er en lege eller ikke som ringer inn. Hovedsakelig er det vanedannende og beroligende legemidler som blir forsøkt anskaffet på ulovlig vis, sier hun.  

I 2010 skrev Drammens tidende om "Flom av falske resepter" i Drammensområdet. At dette ikke lenger er virkeligheten bekrefter apoteker Alireza Sesoltani ved Apotek 1 Bragenes. 

– Det er blitt mye bedre. Det er mange færre falske resepter i dag. Vi har hatt noen få tilfeller der kunder har hatt falsk legitimasjon, altså at de bruker en annens ID for å prøve å hente ut medisiner, sier han.  

Sesoltani har også opplevd tilfeller der en person på telefonene later som om hun er en lege som ringer inn en resept for kunden.  

– Disse er ganske lett å oppdage. Hvis vi ikke kjenner igjen stemmen til legen, sjekker vi bare telefonnummeret som det blir ringt fra, sier Sesoltani. E-resepter 
E-resept er en elektronisk samhandlingskjede for sikker overføring av reseptinformasjon. Den reduserer risikoen for feil i forskrivning og utlevering av legemidler, og oppfyller strenge krav til sikkerhet og personvern.  

En e-resept kan ikke forfalskes, og gir også andre gevinster som en mer komplett oversikt over legemidler i bruk. I tillegg får pasienten økt informasjon ved bruk av publikumstjenesten Mine resepter tilgjengelig på helsenorge.no. 

Kilde: e-helse.no 


 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring