Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Stortinget tar opp legemiddelmangel

– Legemiddelmangel er et stort, alvorlig og økende problem. Det skjer mye oftere enn før at legemiddelindustrien ikke kan levere legemidlene sine. Det er bra at Stortinget setter fokus på det og hva vi kan gjøre med det, sa Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.


Vendil Åse
30. april 2019

– Det er bra at Stortinget setter fokus på Legemiddelmangel og hva vi kan gjøre med det, sa Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen i Stortinget.

– Det er bra at Stortinget setter fokus på Legemiddelmangel og hva vi kan gjøre med det, sa Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen i Stortinget.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

Tirsdag 30. april inviterte Stortingets Helse- og omsorgskomité til en høring om legemiddelmangel, etter et representantforslag fra Arbeiderpartiet om tiltak for å redusere sårbarheten ved legemiddelmangel. Legemiddelverket, Norges Farmaceutiske Forening, Legemiddelindustrien og Apotekforeningen var noen av deltakerne.

Konkrete tiltak kan gjennomføres raskt
– Vi kan gjennomføre en del konkrete tiltak relativt raskt. Utvidet bruk av beredskapslager og en innretning av anbudene slik at man i mindre grad blir avhengig av bare en leverandør er gode eksempler på det, sa Oddbjørn Tysnes, direktør for Næringspolitikk i Apotekforeningen. 

– En av de viktigste løsningene vi har i dag er at grossistene kan skaffe utenlandske pakninger når vi er tomme i Norge. Vi må passe på at denne ordningen fungerer så smidig som mulig.

– Vi bør gjennomgå reguleringene
Han poengterte at det er viktig å gå gjennom reguleringene for å se om noen av dem hindrer gode løsninger. 

– For noen få år siden fikk vi en ny regel i Norge som i praksis gjorde det umulig for apotek å returnere usolgte legemidler til grossist. Den regelen har ført til at apotek oftere enn før ikke har et legemiddel i hylla. Regelendringen kom som følge av nye retningslinjer fra EU, men både Danmark og Sverige praktiserer regelverket annerledes enn Norge.   

Kartleggingsstudie i gang i apotek
Alle som er involvert i å skaffe pasientene legemidler, enten det er apotek, industri eller andre, må gjøre alt de kan, sa Tysnes.

– I apotek gjennomfører vi nå en stor kartleggingsstudie for å få mer kunnskap om hvor ofte og hvorfor pasienter ikke får med seg det legemidlet de skal ha. I tillegg vil vi utvikle en ny bransjestandard for apotekene i Norge som er tydelig på hva apotekansatte skal gjøre for å sikre pasientene best mulig hjelp ved legemiddelmangel. Vi har vært tydelige overfor helsemyndighetene på at vi stiller opp og bidrar med å tenke frem nye løsninger, sa Tysnes, som berømmet forslagsstillerne for et godt initiativ og gode forslag. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring