Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Uakseptabelt at apotek skal betale for å bruke e-resept

Apotekforeningen har tatt kontakt med den nye kommunalministeren, Bjørn Arild Gram, for å få stoppet forslaget om at apotek og kommuner skal betale til staten for å bruke e-reseptløsningen.


Jostein Soldal
18. oktober 2021

– Det er helt uakseptabelt at apotekene skal måtte betale for å hente frem pasientenes e-resepter, sier Oddbjørn Tysnes.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

Noe av det siste den avgåtte Solberg-regjeringen gjorde, var å foreslå endringer i pasientjournalloven. Et av endringsforslagene innebærer at helsetjenesten får finansieringsansvar for offentlige e-helseløsninger som elektroniske resepter. Det betyr at kommuner, helseforetak og apotek må betale for å bruke e-resept.

– Apotekene er den største private aktøren som blir berørt av forslaget. Det er helt uakseptabelt at apotekene skal måtte betale for å hente frem pasientenes e-resepter når de skal ekspedere legemidler og andre reseptvarer. Vi har allerede tatt et stort finansieringsansvar ved å utvikle alle deler av apotekenes it-systemer på egenhånd. At vi også skal være med å finansiere statens løsninger er høyst urimelig, mener Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

I et brev til kommunalministeren viser Apotekforeningen til Grams sterke engasjement mot kommunal medfinansiering da han var styreleder i KS. Bare timer før han ble utnevnt til kommunalminister, uttalte Gram at han og KS legger til grunn at Støre-regjeringen trekker tilbake forslaget.

Tysnes peker på at apotekene ikke har mulighet til å dekke inn de økte kostandene betaling for e-resept vil innebære, fordi apotekene ikke har lov til å øke prisene på reseptlegemidler. Det er staten som bestemmer hvor mye apotek kan ta betalt for et legemiddel, og det er ingen forslag om å øke apotekenes inntekter tilsvarende de nye utgiftene som er foreslått.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring