Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

1 av 4 velger apotek for influensavaksinering

Hittil i høst har mer enn 100 000 nordmenn strømmet til apotekene for å få satt influensavaksinen. Fortsatt er det veldig mange i risikogruppene som ikke har tatt vaksinen. Det viser tall fra Fhi.


Jostein Soldal
3. november 2023

60 prosent av dem som har vaksinert seg i apotek er over 65 år. Her vaksinerer Bente Moen ved Apotek1 Stjørdal en pensjonist.

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

I år tilbyr de aller fleste apotek influensavaksinering. Man trenger ikke trenger resept fra lege, men kan komme innom apoteket for vaksinering umiddelbart, eller bestille time på nettet.

– Dette har gjort det veldig enkelt for mange å velge apotek for influensavaksinering. Det er nesten ingen som kommer med resept på vaksinen fra legen lenger, så de fleste har fått med seg vaksinasjonstjenesten i apotek, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Folkehelseinstituttets (Fhi) tall er basert på innrapporterte vaksinasjoner til SYSVAK-registeret. Når disse sammenlignes med apotekenes tall, viser det seg at nesten en fjerdedel av alle vaksinene hittil er satt i apotekene.

– At apotekene hittil i høst har sørget for en så stor andel av influensavaksinasjonene er veldig positivt. Dette frigjør tid og ressurser i en presset kommunehelsetjeneste, og er samtidig effektivt og enkelt for innbyggerne. Vi regner med det fortsatt vil være stor pågang utover høsten frem mot jul, men apotekene er godt rustet til denne oppgaven, sier Andresen.

6 av 10 over 65 år

Det er et nasjonalt mål at minst 75 prosent av befolkningen som er definert som en risikogruppe, skal ta influensavaksine. Fhis tall viser at det er langt igjen til målet i år. I fjor var det bare 59 prosent i risikogruppene som tok vaksinen.

60 prosent av dem som har vaksinert seg i apotek er over 65 år. Det er noen flere kvinner enn menn.

Det er store forskjeller mellom fylkene i hvor mange som tar influensavaksinen i apotek. Andelen er høyest i Vestland, fulgt av Rogaland og Viken. Lavest andel av befolkningen er det i Møre og Romsdal og i Troms og Finnmark.

 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring