Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

De fleste kjenner til influensavaksinering i apotek

8 av 10 vet nå at de kan vaksinere seg mot sesonginfluensa på apoteket. Kjennskapen blant eldre er enda høyere. De som har tatt vaksine i apoteket er svært fornøyde.


Eva Cecilie Skreiberg
21. mars 2022

graf  utvikling av kjennskap til influensavaksinering i apotek 2019-2022

Kjennskapen til at apotekene tilbyr vaksine mot sesonginfluensa har økt med 40 prosent fra 2021 til 2022.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Det viser en undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Apotekforeningen.

Kjennskapen til at apotekene tilbyr vaksine mot sesonginfluensa økte fra 56 prosent til 78 prosent i løpet av et halvt år. Det er en økning på over 40 prosent.

– At kjennskapen har økt så kraftig må kunne forklares med at apotekenes rolle knyttet til vaksinering setter spor, både når det gjelder influensavaksinering og når det gjelder koronavaksineringen, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Svært fornøyde med vaksine på apotek

4 av 10 oppgir at de har tatt vaksine mot influensa denne sesongen. 15 prosent av disse sier at de har tatt vaksinen på et apotek. Nær halvparten oppgir at de har tatt vaksinen hos fastlegen eller på et legesenter.

– Folk flest legger merke til at apotekene også er et sted der de kan bli vaksinert, i tillegg til å være et sted der de kan hente ut resepter og få veiledning om medisinbruken sin, sier Andresen.

44 prosent mener det er enklere å ta influensavaksinen når de kan ta den i apotek. Blant de som har blitt vaksinert i apotek oppgir 78 prosent av de er svært fornøyde. Apotekene får en skår på 5,7 av 6 mulige.

– Det viser at apotekenes rolle innen vaksinering er i ferd med å befeste seg. Rekvireringsretten vi har til å sette influensavaksiner og utvidelsen av den midlertidige rekvireringsretten for å sette koronavaksine er tydelige signaler fra myndighetene om at apotek er et viktig vaksinasjonssted, sier Andresen.

Apotekene avlaster helsevesenet

78 prosent mener det er god utnyttelse av helsevesenets ressurser at apotekene kan sette influensavaksine. Kun fire prosent svarer at de er helt uenige i dette.

– Det er kommunens ansvar å vaksinere innbyggerne sine, men apotekene kan avlaste og vaksinere på vegne av kommunen. 1 av 4 sier at de foretrekker å ta influensavaksinen hos fastlegen eller på legesenter. Samtidig mener rundt halvparten at det ikke spiller noen rolle hvor de tar influensavaksinen, forteller Andresen.

Oppsummert:

  • 39 prosent oppgir at de tok vaksine mot sesonginfluensa. 61 prosent svarte nei.
  • 75 prosent av de over 65 år svarte at de tok vaksinen mot sesonginfluensa.
  • Flere kvinner enn menn tok influensavaksine høsten 2021/vinter 2022.
  • 61 prosent tok vaksinen hos fastlegen/legesenter eller på kommunens vaksinasjonssted. 23 prosent tok den i regi av jobben. 15 prosent tok vaksinen på et apotek.
  • 44 prosent synes det er enklere å ta influensavaksinen når de kan ta den i apotek.
  • 78 prosent er enig i følgende utsagn «at apotekene kan sette influensavaksine er god utnyttelse av helsevesenets ressurser.

 


Om undersøkelsen:
Feltperioden var i uke 9, 2022. Representativt utvalg på 1017 personer. Gjennomført av Norstat på oppdrag fra Apotekforeningen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring