Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Fortsatt mange som ikke har jodtabletter hjemme i tilfelle en atomulykke

Helsemyndighetene anbefaler at alle barn under 18 år og gravide og ammende bør ha tilgjengelig jodtabletter i tilfelle en atomulykke. Salgstall fra apotekene viser at det er langt igjen før alle har fulgt rådet.


Jostein Soldal
20. mai 2019

Det er langt igjen til at alle under 40 år har enkel tilgang på jodtabletter i tilfelle en atomulykke.

Det er langt igjen til at alle under 40 år har enkel tilgang på jodtabletter i tilfelle en atomulykke.

Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Det er også anbefalt at personer i alderen 18 til 40 år har tilgang på jodtabletter, da det i spesielle situasjoner kan være aktuelt også for denne aldersgruppen å ta jod for å redusere risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen ved en atomulykke. 

Les helsemyndighetenes råd

Tall fra Apotekenes bransjestatistikk viser at det siden jodtabletten Jodix ble tilgjengelig i apotekene 1. november i fjor, er solgt 47 700 pakninger. Det er 2,7 millioner innbygger i Norge under 40 år, hvorav 1,1 millioner er under 18 år. Selv om hver pakning inneholder 10 tabletter, er det langt igjen til at alle under 40 år har enkel tilgang på jodtabletter i tilfelle en atomulykke.

Omsetningen av Jodix har ligget på et vesentlig lavere nivå hittil i 2019 sammenlignet med høsten 2018.

Det er store fylkesvise forskjeller i hvem som har skaffet seg jodtbaletter. Flest jodtabletter pr innbygger er det i Sogn og Fjordane, fulgt av Oslo og Akershus. Færrest tabletter pr innbygger er det i Agder, Møre og Romsdal og Trøndelag. Det er solgt 70 prosent flere jodtabletter pr innbygger i Sogn og Fjordane enn i Agder. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring