Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Influensavaksinering i apotek oppfattes som enklere

Omtrent halvparten av befolkningen vet at man kan få satt influensavaksinen i apotek denne høsten. To av tre synes det er enklere å ta influensavaksine når de kan ta den i apotek.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
4. oktober 2021

To av tre mener at å ta vaksine i apotek gjør det enklere. (Foto Apotekforeningen)

Vis Skjul bildetekst

Det viser en undersøkelse Norstat har gjort på oppdrag fra Apotekforeningen.

– Det er gledelig at så mange kjenner til at de kan få influensavaksinen i apotek. Undersøkelsen viser også at nesten to av tre mener tilbudet i apotek gjør det enklere å ta vaksine, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

En lignende undersøkelse fra 2018 viste at 32 prosent ville tatt influensavaksinen på et apotek dersom det var mulig. Årets undersøkelse viser at 58 prosent synes det er enklere å ta influensavaksine når de kan ta den i apotek.

Flest eldre skal ta vaksinen

Allerede i fjor fikk apotekfarmasøytene rett til å rekvirere og sette influensavaksiner uten resept fra legen. Men fortsatt holdes apotekene utenfor den offentlige finansieringsordningen, og personer i risikogruppen må betale for å sette vaksinen på apoteket. 

– Det overrasker meg at ikke helsemyndighetene gjør mer for at de som er i risikogruppene kan ta vaksinen i apotek som et reelt alternativ til å oppsøke fastlegen, sier Andresen.

Undersøkelsen viser at det er flest i de eldre aldersgruppene som planlegger å ta influensavaksinen i år. Blant dem over 65 år, sier 59 prosent at de helt sikkert skal ta vaksinen, mens 17 prosent mener det er sannsynlig at de vil gjøre det. Personer over 65 år er definert som en risikogruppe av FHI.

– Det er flott at så mange som tre fjerdedeler av dem som er over 65 år planlegger å ta influensavaksinen. Andelen eldre som tar vaksinen har vært økende de siste årene, men det er fortsatt mange som ikke følger anbefalingen om å la seg vaksinere, sier hun.

Mange gode grunner

Norstat-undersøkelsen forteller at de fleste (52 prosent) vil ta vaksinen fordi de ikke ønsker å bli syke selv. 14 prosent oppgir at de er nærkontakter til personer i en risikogruppe, mens 21 prosent sier at de ikke ønsker å belaste helsetjenesten unødvendig.

– De aller fleste vil oppleve influensasykdommen som veldig ubehagelig, og mange blir sengeliggende i en ukes tid. Det er grunn til å frykte at årets influensa vil bli hardere enn tidligere fordi det er dårligere immunitet i befolkningen, sier Andresen.

Fagdirektøren forteller at det beste man kan gjøre for å unngå sykdom er å vaksinere seg. Influensa har symptomer som ligner på covid-19. Å slippe den usikkerheten er også en god grunn til å vaksinere seg mot influensa, mener hun.

– I tillegg mener jeg vi har et felles ansvar for å unngå å belaste helsetjenesten unødvendig, og vi har alle et ansvar for å ikke smitte personer som er i risikogruppene, sier Andresen.


Hovedfunn i undersøkelsen:

  • 25 prosent er sikre på at de vil ta influensavaksine i høst. 15 prosent sier det er sannsynlig.
  • 59 prosent av de i risikogruppen 65 år+ skal ta vaksinen. 17 prosent sier de sannsynligvis vil ta den. Bare 15 prosent av de under 65 år er sikre på at de skal ta vaksinen.
  • Den viktigste oppgitte grunnen til å ta vaksinen, er at man ikke ønsker å bli syk (52 prosent).
  • 21 prosent oppgir at de ikke ønsker å belaste helsetjenesten unødvendig.
  • 36 prosent oppgir at de ikke vet om koronavaksinen beskytter mot influensa. 59 prosent vet at koronavaksinen ikke gir beskyttelse mot influensa.
  • 58 prosent synes det er enklere å ta influensavaksine når de kan ta den i apotek (skår 4-6 av 6).

 


Om undersøkelsen fra Norstat:

Et representativt utvalg på 1016 personer er spurt, hvorav 228 er over 65 år. Undersøkelsen ble gjennomført i uke 37.

 

 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring