Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Mange flere vil ta influensavaksinen i apotek

En fersk Norstat-undersøkelse viser en kraftig økning i antall nordmenn som har tatt influensavaksine denne sesongen. Undersøkelsen viser også at omtrent hver tredje kan tenke seg å ta vaksinen i et apotek neste sesong.


Jostein Soldal
22. januar 2020

– Det er veldig positivt at flere som ikke pleier å ta vaksinen, nå mener det er mer aktuelt å ta den takket være tilbudet i apotekene, sier Per T. Lund.

– Det er veldig positivt at flere som ikke pleier å ta vaksinen, nå mener det er mer aktuelt å ta den takket være tilbudet i apotekene, sier Per T. Lund. (Foto Apotekforeningen)

Vis Skjul bildetekst
En av tre svare at det er mer aktuelt å ta vaksinen, hvis man kan ta den i apotek uten resept fra en lege. Det er en stor overvekt av menn som mener det er mer aktuelt å vaksinere seg, når det kan gjøres i apotek. 
 
– Det er veldig positivt at flere som ikke pleier å ta vaksinen, nå mener det er mer aktuelt å ta den takket være tilbudet i apotekene. En av ti mener det er mye mer aktuelt, når de kan bruke apoteket. Klarer vi å nå 10 prosent av de som ikke har vaksinert seg, vil det være fantastisk. Det vil være bra for folkehelsene og bra for den enkelte. Dessuten er det flott at vi kan nå flere menn, som er underrepresentert blant de vaksinerte, sier Per T. Lund i Apotekforeningen. 
 
6 av 10 eldre har vaksinert seg
Blant alle spurte, svarer 27 prosent at de har tatt influensavaksinen denne sesongen. I risikogruppen over 65 år, oppgir 59 prosent at de er vaksinert. Tilsvarende tall fra forrige sesong, publisert av Folkehelseinstituttet, viser at 20 prosent hadde tatt vaksinen, mens 48 prosent av de over 65 år hadde tatt den. 

Vaksinasjonsdekning denne og forrige sesong
 
* SSB for FHI | ** Norstat for Apotekforeningen 
 
– Det har vært stor oppmerksomhet om viktigheten av å vaksiner seg i høst. Tallene fra Norstat viser at informasjonen har hatt effekt. At 600 apotek har tilbud om influensavaksinering bidrar også til å øke folks bevissthet. Når 57 prosent sier at de er kjent med at man kan ta influensavaksinen i apotek, vitner det om at mange har fått med seg budskapet. 35 000 har tatt vaksinen i apotekene. Kombinasjonen av mange ulike tiltak ser ut til å virke, mener Lund. 
 
1 av 3 tror de vil vaksinere seg i apotek neste år
36 prosent av de som har tatt vaksinen i år, svarer at det er sannsynlig at de vil ta vaksinen i apotek neste sesong. 18 prosent mener det er veldig sannsynlig, mens like mange mener det er ganske sannsynlig at de vil ta vaksinen i apotek. Det er en overvekt av unge og av menn som mener de vil bruke apotekene.  
 
– Svarene indikerer at mange ser på apotekene som et enkelt og lett tilgjengelig alternativ for å få tatt influensavaksinen. Særlig gjelder nok dette de yngre aldergruppene. Men også yngre folk er i risikogruppene ved influensa, bl.a. gravide kvinner og diabetespasienter, forteller Lund.
 

Om undersøkelsen 

Norstat har gjennomført en representativ spørreundersøkelse blant 1007 personer over 18 år. Apotekforeningen er oppdragsgiver. Undersøkelsen ble gjort uken før og uken etter julen 2019. 
 
Hovedfunnene oppsummert:
27 prosent av de spurte oppgir at de har tatt vaksinen denne sesongen. 
 
Av de over 65 år (risikogruppen) oppgir 59 prosent å ha tatt vaksinen. I 2018/19-sesongen oppga 48 prosent av denne gruppen å ha tatt vaksinen i flg. Folkehelseinstituttet. 
 
57 prosent av befolkningen oppgir at de er kjent med at influensavaksinen kan settes i apotek. 
 
Når Norstat spør de som har tatt vaksinen denne sesongen, om det er sannsynlig at de vil ta den på apotek neste sesong, når man slipper å skaffe resept fra lege, svarer 36 prosent at det er litt eller veldig sannsynlig. Særlig gjelder dette de unge (18-29 år). 
 
Når Norstat spør de som ikke har tatt vaksinen om det er mer aktuelt for dem å ta vaksinen når de kan gå dirkete til apotek uten å trenge resept fra lege, svarer 35 prosent at det hadde vært mer aktuelt. 9 prosent svarer at det hadde vært mye mer aktuelt. 
Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring