Gå til innholdet

Apotekforeningen

Vi mener

Et rop om statlig styring

For å tilrettelegge for et pasientorientert tilbud som skal gjøre tilgangen til utvalgte legemidler enklere, på en trygg og forsvarlig måte, er det behov for tydelig offentlig styring.


9. november 2016

- Jeg håper politikerne får det de har bedt om, slik at pasientene på en forsvarlig måte kan få litt enklere tilgang til et begrenset utvalg medisiner, skriver Per T. Lund i et debattinnlegg i Dagens Medisin.

- Jeg håper politikerne får det de har bedt om, slik at pasientene på en forsvarlig måte kan få litt enklere tilgang til et begrenset utvalg medisiner, skriver Per T. Lund i et debattinnlegg i Dagens Medisin.

Espen Solli

Vis Skjul bildetekst

Det skriver Per T. Lund i Dagens Medisin.

NOEN RESEPTMEDISINER kunne godt ha vært reseptfrie hvis det var krav om systematisk rådgivning fra apotekfarmasøyten. Eksempler kan være malariaprofylakse, Syntocinon og store pakninger allergitabletter. For noen reseptfrie medisiner burde det ha vært obligatorisk med rådgivning før medisinen og kunden forlot apoteket.

Vi har kalt disse to kategoriene for medisin med farmasøytutlevering.

JUSTERING? I vinter vedtok Stortinget at de vil ha farmasøytutlevering. Nå i høst utreder Legemiddelverket hvordan ordningen skal se ut. Foreløpige lekkasjer fra arbeidet indikerer at Legemiddelverket vil overlate opplæring, og faglige vurderinger av hvilke produkter ordningen skal omfatte, til produsentene.

Myndighetene ser foreløpig ikke ut til å ville sette seg selv i førersetet, noe jeg undres over. Selv både håper og tror jeg at Legemiddelverket vil justere kursen sin litt nå i innspurten av utredningen.

TA GREP! Vi antar at Legemiddelverket vil invitere helsepolitikerne til å etablere en ordning med farmasøytutlevering – som et tilbud regulert og styrt med nasjonale prosedyrer for å sikre helsepolitiske målsettinger, pasientsikkerhet og faglig forsvarlighet. Verken apotek eller legemiddelindustri bør styre dette på egenhånd.

Les hele debattinnlegget til Per T. Lund i Dagens Medisin.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring