Gå til innholdet

Apotekforeningen

Vi mener

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Og det skjedde i de dager…

Det var oppunder jul i 1998. Jeg sto i apoteket og skulle hente en medisin til en snørrete og hostende datter.


Per T. Lund
17. desember 2018

Papirlappen fra legen var på sedvanlig vis uleselig for alle andre enn oss farmasøyter, som hadde et eget øye for slikt. Etter litt venting ble jeg kalt frem til luken i veggen, der en apotektekniker høflig tok imot lappen. – Vil du vente tjue minutter, eller komme tilbake i ettermiddag, var spørsmålet. Et sted langt bak i kontorene stor farmasøytene og gjorde klar reseptene. Foran skranken var det knapt en vare.

Og det skjedde i de dager at regjeringen la frem forslaget til ny apoteklov. Tiden hadde reist i fra det gamle apoteket. I dag er det 20 år siden. Moderniseringen av apotekloven førte til en betydelig modernisering av apotekene også. Loven har gitt oss et meget tilpasningsdyktig vesen, som følger tiden og ofte ligger litt foran.

Noen vil mene at utviklingen i apotekene har gått veldig fort og veldig langt. Forrige uke var jeg igjen i apoteket, denne gangen for en syk mor. Apoteket bar preg av jul – det er det ingen tvil om! Men den gjengse kunde liker det, og det er det apotekene strekker seg etter. Og jeg fikk med meg de nødvendige legemidlene (og et par ting til) etter et par minutters venting. På plassen ved siden av var det en som skulle få satt influensavaksinen i apoteket. Farmasøyten som ekspederte meg virket faglig sikker, og sendte med meg et par velmente råd på veien.

At det har vært en rask utvikling i andre deler av helsetjenesten også de siste 20 årene, ble jeg minnet på da jeg bladde meg gjennom Dagens medisins jubileumsnummer for et par uker siden. Hele sykehusstrukturen er endevendt, fastlegen har blitt en selvfølge og 7-8 ulike helseministere har byttet på taburetten.

Det er lett å romantisere det som var, og gi et anstrøk av svart til det som er. Likevel er det få som ønsker seg tilbake til en lukketidslov som stengte matbutikken kl 17, et Televerk med ventelister for å få telefon, én kanal på tv’en – eller et apotek som ba deg komme tilbake om fire timer for å hente det du skulle ha.

De fleste av oss liker et bredere tilbud, større fleksibilitet og høyere effektivitet. Jeg blir styrket i troen på styresettet vårt når jeg tenker på hvilken utvikling av en hel sektor endringer av en enkelt lov kan føre med seg.

Det tar jeg med meg inn i det nye året, og gratulerer både Dagens medisin og apotekene med hvert sitt 20-årsjubileum. 
 
Bloggen til Per T. Lund står på trykk i Dagens Medisin

Illustrasjon Shutterstock/Vendil Åse

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring