Gå til innholdet

Apotekforeningen

Vi mener

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Treghet satt i system

- Byråkratiserer vi oss selv til døde? Ting tar ufattelig lang tid fra et nytt tiltak er på idestadiet, til det faktisk hjelper en pasient, en bruker, et virkelig menneske, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.


Jostein Soldal
25. mai 2016

I en blogg på Dagens Medisin undrer Per T. Lund, adm. direktør i Apotekforeningen, seg over av og til over hvor ubegripelig lang tid ting kan ta i helsesektoren.

- Det tar minst 7-8 år fra unnfangelse til fødsel, som jo er lang tid selv for en elefant. Jeg gjetter på at du som leser dette lett kan komme på andre eksempel der gjennomføringstiden overstiger åtte år, sier han, og lister opp noen trege eksempler på sendrektighet fra eget fagfelt:
 
LAR tilbake til 2006
I juni 2006 ble vi hasteinnkalt til Helsedirektoratet for å finne raske, gode løsninger som kunne sørge for at det ble laget nasjonale takster for apotekenes LAR-arbeid. I vår, ti år senere bestilte Stortinget en slik løsning fra helseministeren. Men fortsatt skal det utredes.
 
Farmasøytutlevering siden 2009
I 2009 hadde vi pandemien, og da ble det faktisk hastebehandlet en forskrift som tillot apotekfarmasøytene å rekvirere influensamedisin. Alle var i evalueringene i etterkant enige om at ordningen hadde fungert utmerket. Nå, syv år senere, har Stortinget bedt helseministere utrede det som kalles farmasøytutlevering, en slags rekvirering «light». Nå har Høie bedt Legemiddelverket utrede, og de utreder, så får vi se.
 
Astma og kols siden 2007
I 2007 gjennomførte vi i apotekbransjen et prosjekt som utredet nye helsetjenester i apotek. Astma- og kolsveiledning, det vi i dag kaller Inhalasjonsveiledning, var et av de mest opplagte tiltakene man da så at apotekene kunne tilby pasientene. Men slike tiltak forutsetter en eller annen form for regulering, og det krever finansiering. Og i 2016 fikk vi altså både et oppdrag og finansiering fra helseministeren.

- Trenger staten et eget «pakkeforløp» for beslutningsprosesser og for å ta vare på innovative ideer? spør Per T. Lund.

 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relatert Innhold



Pers blogg

Her finner du alle bloggene til Per T. Lund.

Les mer

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring