Gå til innhold

Slik Pharmacy First er tilrettelagt i dag, forventer forskerne at tilbudet har potensial til å frigjøre rundt 9 millioner fastlegeavtaler i året. (Fotp: Shutterstock)

Det skriver Pharmacy Magazine. Rapporten viser at apotekene gjennomførte nesten 1,5 millioner konsultasjoner i de første ni månedene etter lanseringen av tjenesten 31. januar i fjor. Det anslås at dette tallet i april har passert 2,5 millioner konsultasjoner i apotekene.

Urinveisinfeksjon og sår hals på topp

Analysen er basert på data samlet inn fra mer enn 3 000 apotek. Forskerne fant at nesten en tredjedel (30 prosent) av alle konsultasjoner har vært for urinveisinfeksjoner. Dette følges av sår hals (28 prosent), infiserte insektbitt (13 prosent), øreinfeksjoner (12 prosent), bihulebetennelse (9 prosent), brennkopper (5 prosent) og helvetesild (3 prosent). Mer enn en fjerdedel av konsultasjonene har blitt gitt i lavinntektsområder.

Slik Pharmacy First er tilrettelagt i dag, forventer forskerne at tilbudet har potensial til å frigjøre rundt 9 millioner fastlegeavtaler i året. Imidlertid, med mer enn 10 000 apotek som tilbyr tjenesten, sier rapporten at det er "potensial for videre vekst". Ifølge en YouGov-undersøkelse støtter 78 prosent av publikum i England utvidelse av apotekenes roller til å behandle tilstander som lungebetennelse og hudproblemer. Lignende tjenester i Skottland og Wales gir pasienter tilgang til hjelp for et større spekter av tilstander, som akne, trøske, ryggsmerter, eksem, hodepine og pollenallergi.

Foreslår utvidelse av tilbudet

Forskerne bak rapporten foreslår derfor å legge til flere tilstander til Pharmacy First i England, inkludert ryggsmerter, øyeinfeksjoner, migrene og lungebetennelse. Det blir anslått at dette kan spare øvrig primærhelsetjeneste for omkring 13 millioner konsultasjoner årlig.

– Pharmacy First gjør at pasienter får behandling i tide og frigjør viktig fastlegekapasitet slik at de kan fokusere på mer akutt og kompleks behandling. Det er imidlertid fortsatt betydelig rom for vekst, sier sjefen for Company Chemists’ Association (CCA) Malcolm Harrison. Det er CCA som har gjennomført evalueringen.

Kan tilpasses til norske forhold

– Hvis en lignende tjeneste skal innføres i Norge, må vi ta med oss erfaringene fra England. Selv om utfordringene i helsetjenesten der er mye større enn i Norge, er det interessant å se det store potensialet apotekene har for å avlaste annen helsetjeneste. Det er opplagt at apotekene kan hjelpe veldig mange med denne typen standardiserte tjenester, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen.

Thor-Arne Englund i foreningen er enig, og peker på de store samfunnsmessige gevinstene i tillegg.

– Vi er nødt til å bruke alle de tilgjengelige ressursene i helsetjenesten på en mer effektiv måte i årene fremover. Da må helsepersonellet i apotekene også mobiliseres i større grad. Vi må se på hva som har overføringsverdi fra England, og tilpasse en norsk modell til våre forhold og utfordringer. Pasienter som kan få god helsehjelp i apotek i dag, skal ikke måtte vente et flere uker på å få en vurdering og nødvendig behandling, mener Englund.