Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Hvorfor er praksis en viktig del av farmasistudiet?

Apotekpraksisen er en viktig og annerledes del av farmasistudiet, og mange studenter har store forventninger. For apotekene er perioden en mulighet til å synliggjøre apotekets oppgaver.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
23. februar 2024

Ifølge veileder for studieoppholdet i apotek skal praksisperioden «gi studenten anledning til å trene på reelle arbeidssituasjoner, gjøre bruk av teoretisk kunnskap og styrke studentens kunnskap om arbeidsfeltet».

Vis Skjul bildetekst

Praksisstudier er viktig for å gi en større forståelse av hvordan farmasøytisk kompetanse kommer individer og samfunn til gode, står det blant annet i «Håndbok for studieopphold i apotek».

– Formålet med apotekpraksis er at studenten skal bruke kunnskapen sin for å løse aktuelle farmasifaglige oppgaver, utvikle yrkesetiske holdninger og ferdigheter som bare kan læres i praksis, sier Janne Smedberg, seniorrådgiver og ansvarlig for praksis hos Apotekforeningen.

Hun forteller at apotekeren skal tilrettelegge for at studenten får veiledning og vurdering av praksisveileder i apoteket. Utdanningsstedet har ansvar for oppfølging av student og praksisveileder under praksisoppholdet.

Over 202 farmasistudenter har fått tildelt praksisplass. Totalt kunne de velge mellom 597 praksisplasser.

Viktig med faglig refleksjon

– Studenten skal delta mest mulig i apotekarbeidet. Samtidig er det viktig at det blir tid til faglig fordypning der studenten kan reflektere og løse aktuelle problemstillinger eller oppgaver, forteller Smedberg, og fortsetter.

Praksis i apotek regnes som obligatorisk undervisning. Den ukentlige tilstedeværelse skal være 37,5 timer inkludert eventuell studiedag og matpause.

– Uansett tilstedeværelsestidspunkt skal studenten være student og ikke ordinær arbeidstaker.

For å få bestått praksis må studentene ha oppfylt krav om tilstedeværelse, bestått alle obligatoriske oppgaver og vurdert som bestått av veileder.

Studentenes muligheter i praksis

Ifølge veileder for studieoppholdet i apotek skal praksisperioden «gi studenten anledning til å trene på reelle arbeidssituasjoner, gjøre bruk av teoretisk kunnskap og styrke studentens kunnskap om arbeidsfeltet».

– Praksis i apotek gir god trening i kommunikasjon og styrker farmasistudentenes karrieremuligheter senere i arbeidslivet. Studentene oppfordres til relevant hospitering for å oppnå flest mulig av læringsutbyttene som er satt for studieoppholdet i apotek, sier Smedberg.

– All hospitering skal gi faglig utbytte og skal på forhånd være avtalt med veileder.


Om praksis i apotek

I 2024 tilbyr 471 apotek 597 praksisplasser. 202 farmasistudenter har fått tildelt plass. Praksis i apotek regnes som obligatorisk undervisning. Den ukentlige tilstedeværelse skal være 37,5 timer inkludert eventuell studiedag og matpause. Det er ikke anledning til å ta ferie under studieoppholdet. For mer informasjon og innlogging gå til praksispoolen.no.  

Praksisperioder i 2024:

  • Nord universitet, Bachelor, 05.02 - 07.06
  • OsloMet, Bachelor: 19.02 - 07.06 og Master: 15.04 - 07.06
  • Universitetet i Bergen, Master: 03.01 - 07.06
  • Universitetet i Oslo, Master: 08.01 - 07.06
  • Universitetet i Tromsø, Bachelor: 19.02 - 07.06 og Master: 02.04 - 24.05

 

Farmasøyt og seniorrådgiver i Apotekforeningen, Janne Smedberg, forteller at praksis i apotek gir god trening i kommunikasjon og styrker farmasistudentenes karrieremuligheter. Her fra hennes "praksisuke" som hun har en gang i året.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring