Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Oslo-apotek klare for innbyggervaksinering

Apotekene er ferdig med den første vaksineringsrunden, der en gruppe kritisk helsepersonell er blitt vaksinert mot covid-19. Nå forbereder apotekene seg på vaksinering av innbyggere.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
11. mai 2021

De ansatte på Vitusapotek Stovner har gjennomført første runde en med vaksinering av helsepersonell, nå er de klare for å vaksinere innbyggerne. (f.v. Nhu, apoteker Anne og Marija)

Privat

Vis Skjul bildetekst

Oslo kommune har inngått en samarbeidsavtale med flere apotek i kommunen. Den innebærer at apotekene kan vaksinere 10 000 Oslo-innbyggere i uken, samtidig med vanlig apotekdrift.

— Denne avtalen har det vært viktig å få på plass. Ingen ressurser skal være ubrukt i kampen mot pandemien, sa helsebyråd Robert Steen da det ble kjent at apotekene i Oslo skulle bli tatt i bruk i covid-19-vaksinasjonsprogrammet til kommunen.

—Når vaksinene kommer, har vi kapasiteten på plass. Med apotekene involvert, kan vi til sammen vaksinere rundt 120 000 mennesker i uka. Da snakker vi, sa Steen.

Fullbooket etter kort tid
I den første runden ble en gruppe utvalgt helsepersonell i kommunen vaksinert i apotekene.

– Første vaksine ble satt 15. april. Noen apotek opplevde at timene de hadde lagt ut ble revet bort, og innen kort tid var noen fullbooket, sier Hanne Andresen, fagdirektør i Apotekforeningen.

Totalt har de 23 apotekene satt rundt 2000 doser. Vaksineringen av gruppen med kritisk helsepersonell var vellykket og nå skal apotekene begynne å vaksinere vanlige byborgere. Andresen forteller at kommunen bestemmer hvem som skal vaksineres i apotek og inviterer til vaksinering.

– Oslo kommune ser hvilken rolle apotekene kan spille. Apotekene gjør det enklere for folk og er plassert der befolkningen ferdes, sier fagdirektøren.

Generalprøve for massevaksinasjon
– Det har gått veldig bra og jeg er utrolig stolt av jobben de ansatte har gjort! Vi fikk utlevert 100 doser og våre fem vaksinatører og rekvirenter har tatt vaksineringen på strak arm. Tilbakemeldinger fra vaksinert helsepersonell viser at de er godt fornøyde med gjennomføringen, sier apoteker Anne Røv-Johnsen ved Vitusapotek Stovner, et senterapotek nord-øst i Oslo.

Apoteket har god erfaring med influensavaksinering fra tidligere. ​Nå gjennomgår de erfaringene fra første runde med vaksinering mot covid-19, for å kunne løse neste runde optimalt.

– Vi diskuterer blant annet hvor raskt vi kan vaksinere, hvordan vi håndterer forsinkelser, hva vi skal gjøre med venteområder og hvordan arbeidsfordelingen bør være for at det skal oppleves smidig for både kunder og ansatte, sier apotekeren.

Flerspråklig gull
Vitusapotek Stovner ligger på kjøpesenteret i bydel Stovner. Her er de ansatte språkmektige og snakker flere språk i tillegg til norsk og engelsk.

– Kompetansen til flerspråklige apotekansatte er helt uunnværlig. Jeg er sikker på at dette er en viktig suksessfaktor både når det gjelder vaksiner og når det gjelder riktig legemiddelbruk i befolkningen ellers, sier apoteker Anne Røv-Johnsen ved Vitusapotek Stovner, et senterapotek nord-øst i Oslo.

Ifølge en intern opptelling kan hennes ansatte tilby informasjon og legemiddelveilending på syv språk, som blant annet urdu og vietnamesisk. Det betyr at mange av apotekkundene i bydelen kan få informasjon på morsmålet sitt.

– Jeg håper mange i nærområdet vil vaksinere seg. Jeg har ikke hørt noen si at de ikke ønsker vaksine, heller det motsatte. Det virker som om oppslutningen er høy. Jeg håper vi får gode kanaler for kommunikasjon ut mot befolkningen slik at vi når ut til så mange som mulig, avslutter Røv-Johnsen.

Apoteker Anne Røv-johnsen forteller at apoteket har god erfaring med influensavaksinering fra tidligere. ​Nå gjennomgår de erfaringene fra første runde med vaksinering mot covid-19, for å kunne løse neste runde optimalt.

privat

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring