Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Over 400 samtaler om diabetesmedisin i apotek

I april startet 265 apotek et pilotprosjekt med Medisinstart for pasienter som skal starte med et nytt legemiddel mot diabetes type 2. Allerede viser samtalene at mange pasienter har et udekket informasjonsbehov.


Vendil Åse
16. mai 2022

– Overraskende mange pasienter har uavklarte spørsmål også i den andre samtalen, sier Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Kubrix

Vis Skjul bildetekst

­– Foreløpige data fra pilotprosjektet viser at mange av pasientene har behov for mer informasjon om hvorfor og hvordan de skal bruke den nye medisinen. Mange vil også vite mer om mulige bivirkninger, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Pasientene har et udekket informasjonsbehov

Veiledningstjenesten Medisinstart består av to samtaler med farmasøyt. Et viktig mål er å motivere for å bruke medisinen gjennom å gi veiledning og informasjon.

– Overraskende mange pasienter har uavklarte spørsmål også i den andre samtalen. Flere pasienter opplever legemiddelrelaterte problemer i samtale 2, der det både er nye problemer og problemer de har hatt siden samtale 1, sier Andresen.

Mange pasienter synes det er vanskelig å begynne med ny medisin. Siden 2018 har pasienter som skal begynne på en ny hjerte- eller karmedisin fått Medisinstart på apoteket. Nå kan også pasienter som skal starte med et nytt legemiddel mot diabetes type 2 få Medisinstart, som ledd i et pilotprosjekt som gjennomføres av Apotekforeningen.

Les også: 265 apotek skal prøve ut Medisinstart for diabetes type 2

Pilotprosjektet gjennomføres i hele landet, og skal vare ut 2022. Pilotprosjektet er støttet av Stiftelsen til fremme av norsk apotekfarmasi. Diabetesforbundet anbefaler også sine medlemmer om å be om Medisinstart på apoteket.

Diabetesforbundet anbefaler Medisinstart

Apotekforeningen og seniorrådgiver Hilde Ariansen var onsdag 11. mai invitert til å presentere Medisinstart for diabetes type 2 for Medisinsk fagråd i Diabetesforbundet.

– Vi fikk mange gode tilbakemeldinger på initiativet. Det ble for eksempel stilt spørsmål hvordan lege kan henvise til Medisinstart i dag. Inntil det er utarbeidet dialogmelding, kan legen skrive Medisinstart i feltet merknad til resept, sier Ariansen.

Medisinskfaglig råd er et utvalg bestående av ledende eksperter på diabetes som gir Diabetsforbundet råd i medisinske saker og politisk arbeid.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2023
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring