Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Pandemi-usikkerheten vil prege oss

Heidi Skjønhaug Reinertsen, apoteker ved Apotek 1 Helsehuset Fredrikstad, ser frem til en apotekhverdag som bærer preg av mer stabile forhold. Usikkerheten vil fortsette til flertallet er vaksinert, tror hun.


Eva Cecilie Mo Skreiberg
15. februar 2021

Tre av apotekerne som er intervjuet. Fra venstre Herem Mahmoud, Heidi Skjønhaug Reinertsen og Hanna Walsøe.

Tre apotekere om fremtiden (f.v:) Herem Mahmoud, Heidi Skjønhaug Reinertsen og Hanna Walsøe.

Bildecollage fra Apotekforeningen

Vis Skjul bildetekst

Apotek.no har spurt fem apotekere om deres forventninger til 2021. Noen svarer at de håper hverdagen blir mer forutsigbar, noen svarer at situasjoner knyttet til medisinmangel vil fortsette. Felles for apotekerne er at de ønsker å bidra i vaksineringen mot covid-19. 

Usikker jobbhverdag
– Kan apoteket mitt holde åpent som vanlig til uken, eller må alle ansatte i karantene? Hvordan blir kundetrykket i dag? Og hvordan kan kommunen ta i bruk vårt helsepersonell i vaksineringsarbeidet mot covid-19?

Dette er noen av spørsmålene apoteker Heidi Skjønhaug Reinertsen, ved Apotek 1 Helsehuset Fredrikstad daglig må tenke over til.

– Jeg ser frem til en hverdag som bærer preg av mer stabile forhold. I de siste månedene har stor usikkerhet påvirket vår apotekhverdag, sier Reinertsen.

Apotekeren tror at usikkerheten vil fortsette helt frem til flertallet er vaksinert.

Les også: Helsedepartementet vil involvere apotekene i covid-19-vaksinering

Rekvirering uten restriksjoner
– Apotekene har både kompetanse og kapasitet til å bidra i vaksinasjonen. Vi skulle veldig gjerne bidratt med vaksinering mot covid-19, sier Reinertsen.

I Fredrikstad kommune ansetter de egne vaksinatører og vil antagelig ikke etterspørre denne tjenesten fra apotek i området som det ser ut nå, forteller hun.

–  Jeg synes det er kjempesynd at apotek ikke benyttes i større grad til covid-19-vaksinering eller sesonginfluensa, sier Reinertsen.

Apotek 1 Svolvær har allerede meldt seg til vaksineringstjeneste dersom kommunen ønsker det. Apoteker Hanna Walsøe har et sterkt ønske om å bidra i covid-19-vaksineringen.

– Jeg håper at vi kan ta del i covid-19-vaksineringen og at vi får en enda viktigere rolle i influensavaksinering. Helt konkret håper jeg at farmasøyter får rekvireringsrett uten restriksjoner, altså at vi kan rekvirere til alle i befolkningen, ikke bare til risikogruppen, sier Walsøe.


Mer legemiddelmangel?
Under pandemien har det også vært utfordringer knyttet til mangel på medisiner. Da apoteket i Svolvær måtte rasjonere utvalgte legemidler var det utfordrende å telle tabletter, samtidig som køene vokste.

– Jeg tror ikke det blir mindre legemiddelmangel, men jeg håper det ikke blir mer i 2021 heller, sier Hanna Walsøe. Hun håper kundene har lært at det ikke er vits å hamstre fordi apoteket følger med og fordeler slik at flest mulig får.

Apotekeren på Vitusapoteket i Lier, Anders Eimstad Rasmushaugen, tror det blir mer legemiddelmangel, fordi den økende tendensen ikke har endret seg de siste årene.

– Forhåpentligvis er vi bedre stilt til å håndtere dette nå enn  tidligere, sier han.     

Les også: Hvordan finne ut om medisinen finnes i det lokale apoteket          

Nye måter å jobbe på
– Året 2021 blir nok for norske apotek dessverre mye av det samme som i 2020, med endring av smitteverntiltak og en utfordrende situasjon for mange, sier Rasmushaugen.

Han mener at noen apotek vil nyte godt av at pasienter har hjemmekontor, mens andre lider av stengte kjøpesentre og at færre beveger seg i bysentrum enn tidligere. Hans apotek var tidlig ute med å tilby utkjøring av varer og benytte Vipps.

– Vi tester nye måter å jobbe på. Det nøt vi godt av da pandemien startet, sier Rasmushaugen. 

Samtidig tror han at det blir spennende å se covid-19-vaksinering i apotek og at apotekansatte bidrar i vaksineringen.

– Vi er forberedt og kommer nok til å organisere oss slik at vi tilbyr vaksinering utenom ordinær åpningstid, om muligheten kommer, sier Rasmushaugen.

Apotekene vil klare seg
– Det ser ut til å bli et litt krevende år med tanke på covid-19-situasjonen, sier Herem Mahmoud, apoteker ved Boots apotek i Fyllingsdalen.

Mahmoud mener at apotekets rolle bør bli enda mer vektlagt. Men apoteket hans har foreløpig ikke fått noen henvendelser eller spørsmål om å bidra med vaksinering mot covid-19.

– Apotek er et lavterskel-tilbud til folket. Vi har kompetente og godkjente vaksinatører som kan spille en sentral rolle her, sier Mahmoud.

Apoteker Rabiaa Rguez ved Boots apotek Sola forteller at de fikk svært gode tilbakemeldinger fra kundene etter høstens influensavaksinering. Hun er ikke i tvil om at apotekene vil klare seg gjennom pandemien.

– Norske apotek har eksistert i flere hundre år. Vi vil fortsette å yte god service og god farmasøytisk omsorg, sier Rguez.

Les også: Apotekene nyter stor tillit under pandemien

Uutnyttet kunnskap
Apotekeren i Fredrikstad, Heidi Skjønhaug Reinertsen, mener at apotekfarmasøytene kan bruke sin kunnskap og kompetanse i mye større grad, også i samarbeid med andre profesjoner. For eksempel i kommunehelsetjenesten der legemiddelbruken blir mer kompleks, og behovet for å redusere forekomsten av legemiddelrelaterte feil øker.

– Apotekfarmasøytenes kompetanse utnyttes i altfor liten grad. Jeg håper at vi i fremtiden blir en mer anerkjent yrkesgruppe i helsevesenet og benyttes i mye større grad enn nå, fortsetter hun.

Hun forteller også at mange apotekansatte ofte har kjent på følelsen av å bli tatt for gitt.

– Det forventes at apotekene er åpne til enhver tid, og vi apotekansatte strekker oss veldig langt for å klare det. Allikevel blir de sjelden nevnt av helsemyndigheter eller andre i helsetjenesten, avslutter Reinertsen. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring