Gå til innholdet

Apotekforeningen

Forskning

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Vi trenger mer kunnskap om antibiotika

Norske apotekkunder kan mye om antibiotika og antibiotikaresistens, men det er tydelige kunnskapshull. En ny norsk studie anbefaler å øke kunnskapsnivået i befolkningen, spesielt blant de i mannsdominerte yrker og de som ikke har høyere utdanning.


25. januar 2019

Flere enn 30 prosent mente feilaktig at antibiotika er effektive mot virus, vanlig forkjølelse eller influensa.

Flere enn 30 prosent mente feilaktig at antibiotika er effektive mot virus, vanlig forkjølelse eller influensa.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Studien ble gjennomført av Universitetet i Oslo, Tromsø og Bergen, og 877 studiedeltakere ble rekruttert fra apotekkunder i de tre byene. Blant deltakere hadde 57 prosent høy kunnskap om antibiotika generelt og 71 prosent hadde høy kunnskap om antibiotikaresistens. Flere enn 90 prosent visste at bakterier kan bli resistente mot antibiotika, og at unødvendig bruk av antibiotika kan gjøre dem mindre effektive. Samtidig mente flere enn 30 prosent feilaktig at antibiotika er effektive mot virus, vanlig forkjølelse eller influensa.
 
Faktorer som slo ut positivt i forhold til kunnskap om antibiotika var helsefaglig bakgrunn, høyt utdanningsnivå og en positiv oppfatning av medisiner generelt. Menn, unge og de med en mindre restriktiv holdning til antibiotikabruk hadde lavere kunnskapsnivå.
 
Kilde: «Knowledge of antibiotics and antibiotic resistance among Norwegian pharmacy customers – a cross-sectional study» publisert i BMC Public Health.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring