Gå til innholdet

Apotekforeningen

Fra utlandet

Sverige anbefaler inhalasjonsveiledning i apotek

Det svenske legemiddelverket (TLV) har fullført sin sluttrapport om ”Inhalationsvägledning” og anbefaler tjenesten implementert i alle apotek.


Vendil Åse
22. februar 2024

I prøveprosjektet viste apotek at de kan utføre inhalasjonsveiledning med høy og jevn kvalitet, mener det svenske legemiddelverket (TLV). (Illustrasjon Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Inhalasjonsveiledning ble gjennomført som et prøveprosjekt i 150 svenske apotek i perioden mars til juni i 2022. Totalt ble det gjennomført 7 905 veiledninger, langt over målet på 5 000 inhalasjonsveiledninger.

Kvaliteten er høy og jevn

– I prøveprosjektet viste apotek at de kan utføre inhalasjonsveiledning med høy og jevn kvalitet. Tjenesten møter behovet astma- og kolspasienter har for å få opplæring i hvordan de skal bruke inhalatorene riktig, sier Anna Montgomery, prosjektleder i TLV.

TLV fremmer nå et forslag til regjeringen om hvordan Inhalasjonsveiledning kan innføres i alle apotek. Dette innebærer blant annet at apotek foreslås å få tilskudd fra staten per gjennomført inhalasjonsveiledning og at regelverket for drift med farmasøytiske tjenester bør utvikles gradvis.

Les også: Svenskene tester ut inhalasjonsveiledning i apotek

Inhalasjonsveiledning i Norge siden 2016

I Norge har pasienter som bruker inhalasjonsmedisin fått Inhalasjonsveiledning i apotek siden 2016.

–  Vi har også svært gode erfaringer med inhalasjonsveiledning i apotek, og det har vært spennende å følge det svenske prosjektet. Det er gledelig å se at helsemyndighetene i Sverige nå anbefaler veiledningstjenesten gjennomført i svenske apotek, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen til apotek.no.

Siden 2016 har farmasøyter i apotek i Norge gjennomført 508 000 inhalasjonsveiledninger. 12 prosent av de som får hjelp til riktig inhalasjonsteknikk er barn under 14 år, og 38 prosent er eldre over 65 år.

–  Over halvparten av pasientene har behov for hjelp til å korrigere inhalasjonsteknikken sin. Inhalasjonsveiledning er et godt eksempel på hvordan apotek kan hjelpe pasienter med riktigere legemiddelbruk, sier Andresen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring