Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

Apotekenes rolle og samarbeid med kommunene om koronavaksinasjon

– Apotek over hele landet står klare når kommuner ber om støtte, sier Per T. Lund i Apotekforeningen. Helseministeren har nå sørget for at det er på plass en standardavtale og refusjonstakst som skal gjøre samarbeidet mellom kommuner og apotek enklere.


Jostein Soldal
18. desember 2021

helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

– Apotek kan raskt bistå kommuner som har behov for det, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Esten Borgos, Borgos Foto AS

Vis Skjul bildetekst

Les samarbeidsavtalen og veilederen hos FHI

FHI vil i løpet av kort tid sende informasjon til kommunene om hvordan de kan få bistand fra apotekene til koronavaksinasjon. FHI har laget en veileder for kommunene som beskriver hvordan kommuner og apotek kan samarbeide. Veilederen følger sammen med en standardavtale som alle kommuner og apotek kan bruke. Det er også opprettet en refusjonstakst og oppgjørsordning som apotekene kan bruke når de vaksinerer på vegne av kommunen.

– Både standardavtalen og oppgjørsordningen med Helfo er tiltak som både kommunene og apotekene har etterspurt for at samarbeidet skal bli enklere. Vi er glade for at vi har fått dette raskt på plass, slik at kommunene som ønsker bistand med vaksinasjonsarbeidet enkelt kan få det, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Apotekbransjen mener at det nå ligger godt til rette for at apotekene enkelt og effektivt kan bistå kommunene med koronavaksinasjon. Det er fortsatt detaljer som gjenstår å avklare, og det vil komme mer informasjon om dette neste uke.

Les vg.no om hvordan apoteket på Brandbu har bistått Gran kommune og innbyggerne der

Bistand og kapasitet må avtales lokalt

– Mange apotek er klare til å bistå raskt, og vil gjerne bidra. Det enkelte apotek og kommunen må bli enige om hvilken kapasitet apoteket har, når det er mulig å starte opp og andre praktiske forhold. Standardavtalen, taksten og veilederen er nyttige hjelpemidler for å finne gode lokale løsninger, mener Per T. Lund.

Også KS er positive til at myndighetene nå har lagt til rette for et enklere og mer effektiv samarbeid mellom kommuner og apotek.

– Mange kommuner er nå hardt presset, og jobber på spreng for å opprettholde tjenestetilbudet samtidig som vaksinasjonstakten skal økes markant. Det er derfor positivt at de kommuner som har behov for det nå kan få bistand fra apotek for å få økt vaksinetempoet, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen i pressemeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2022
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring