Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Ber departementet vurdere prisjustering av apotekavansen

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget er opptatt av apotekavansen og legemiddelmangel. De mener også apotekene må med i planleggingen av covid-19-vaksinering.


Jostein Soldal
11. desember 2020

Helse- og omsorgskomiteen viser til at de faste kronebeløpene i apotekavansen ikke blir prisjustert, og at verdien derfor synker reelt hvert år. De ber departementet vurdere om det bør innføres en årlig prisjustering.

Helse- og omsorgskomiteen viser til at de faste kronebeløpene i apotekavansen ikke blir prisjustert, og at verdien derfor synker reelt hvert år. De ber departementet vurdere om det bør innføres en årlig prisjustering.

Shutterstock

Vis Skjul bildetekst

Stortinget skal neste uke behandle helse- og omsorgsbudsjettet for 2021. I innstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen er det flere kommentarer som er viktige for apotekene.

– Det er veldig positivt at komiteen er opptatt av apotekøkonomien. De har tatt til seg at apotekøkonomien rammes av at kronetillegget i apotekavansen ikke blir prisjustert. Det er et viktig og tydelig signal de sender til departementet, mener Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.

I innstillingen skriver en samlet helse- og omsorgskomite: Komiteen viser til at de faste kronebeløpene i apotekavansen ikke blir prisjustert, og at verdien derfor synker reelt hvert år. Komiteen ber departementet vurdere om det bør innføres en årlig prisjustering.

Legemiddelmangel og trinnpriser
Apotekbransjen har også vært opptatt av at trinnprisene på byttbare legemidler ikke har økt i takt med prisutviklingen.

– Vi er alvorlig bekymret for at dette fører til økt legemiddelmangel. For lave priser til leverandørene fører til at det norske markedet ikke blir prioritert. Dermed oppstår det stadig oftere mangel på billige, eldre legemidler som veldig mange nordmenn er avhengig av, forklarer Tysnes.

Han mener det er et viktig signal når stortingspolitikerne peker på det samme forholdet i sin budsjettinnstilling: Komiteen merker seg at flere organisasjoner i budsjetthøringen er bekymret fordi trinnprisene på legemidler med generisk konkurranse ikke blir prisjustert. Komiteen ber departementet vurdere om prisjustering av trinnpriser er et egnet virkemiddel for å forebygge legemiddelmangel.

Apotek må med i vaksine-planleggingen
Budsjettinnstillingen fra Helse- og omsorgskomiteen er naturlig nok preget av koronapandemien. Komiteen er opptatt av at vaksinasjonsprogrammet for covid-19 blir effektivt og godt organisert, og at det er tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre vaksineringen. Derfor ber de departementet om å involvere kommuner, fastleger og apotek i planleggingen, slik at den tilgjengelige kapasiteten kan utnyttes best mulig.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring