Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

– For tidlig å endre avansemodellen

– Vi er skuffet over at regjeringen velger å kutte i apotekavansen, mens de venter på en stor utredning om avansemodellen fra Legemiddelverket, sier Oddbjørn Tysnes i Apotekforeningen.


Jostein Soldal
6. oktober 2016

– Summen av statsbudsjettet er at apotekene får redusert sine inntekter, sier en skuffet Oddbjørn Tysnes.

– Summen av statsbudsjettet er at apotekene får redusert sine inntekter, sier en skuffet Oddbjørn Tysnes.

Espen Solli

Vis Skjul bildetekst

I budsjettet fra Helse- og omsorgsdepartementet foreslås det å redusere apotekenes avanse med 24 millioner kroner. Kuttet gjennomføres ved å redusere avansen fra 2,5 til 2,25 prosent på den delen av legemiddelprisen som er over 200 kroner.

– Vi hadde forventet at staten ventet til 2018-budsjettet med å gjøre endringer i apotekavansen. Da har de fått utredningen fra Statens legemiddelverk som skal gi det faglige grunnlaget for å gjøre endringer i avansemodellen. Det er ingen ting som tilsier at denne utredningen vil vise at det er grunnlag for noe avansekutt, sier Tysnes.

Samtidig som avansen reduseres, forslår regjerningen også å endre satsen for legemiddelomsetningsavgiften fra 0,55 til 0,45 prosent. Dette er en avgift apotekene betaler til staten av hvert reseptlegemiddel de selger. Den lavere satsen betyr at apotekene får en samlet redusert avgift på 16 millioner kroner.

– Summen av dette er at apotekene får redusert sine inntekter. Den største belastningen får sykehusapotekene, som staten selv eier. Dette er et inntektstap apotekene burde unngått, men det er først og fremst synd at regjeringen gjør endringer i avansen uten nødvendig kunnskap om konsekvensene, mener direktør for næringspolitikk Oddbjørn Tysnes.

Les også: Norske priser på nivå med Sverige og Danmark

Pasientene får beholde Inhalasjonsveiledning

I fremlegget til statsbudsjett foreslår regjeringen å videreføre bevilgningen på fem millioner kroner til apotektjenesten Inhalasjonsveiledning. Tjenesten skal sørge for at astma- og kolspasienter får bedre effekt av inhalasjonsmedisinene sine.

Tjenesten skal evalueres av Helsedirektoratet i løpet av første halvår 2017, og bevilgningen som var ny i 2016, videreføres i påvente av denne evalueringen. 

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring