Gå til innholdet

Apotekforeningen

Helsepolitikk

– Hårreisende, sier kommuneoverlege om bortfallet av faktureringsløsning

Kommuneoverlegen i Lillesand er sjokkert over at myndighetene uten forvarsel og uten å ha noen alternativer fjerner faktureringsløsningen for koronavaksiner. FHI anbefaler at Helfos faktureringsløsning blir videreført.


Vendil Åse
5. juli 2023

Vaksinering i apotek er vellykket, mener kommuneoverlegen i Lillesand. Her får en innbygger vaksine i apotek. (Foto Apotekforeningen)

Vis Skjul bildetekst

30. juni avviklet Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) oppgjørsløsningen for koronavaksiner for private virksomheter med virkning fra 1. juli. Paragrafen som ikke ble videreført har regulert takst for vaksinasjon. Det har vært en velfungerende oppgjørsløsning for blant annet apotek som bistår kommunene i vaksinasjonsarbeidet. 

Les også: Myndighetene kompliserer koronavaksinering i apotek

– Eneste jeg angrer på er at vi ikke gjorde det tidligere

Kommuneoverlege Thor-Erling Engemyr i Lillesand sier til Dagens Medisin at beslutningen om å legge ned en ordning som kommunene har nytt godt av er hårreisende.

– Jeg er sjokkert over at HOD i løpet av så kort tid endrer en ordning som har fungert godt i over 80 kommuner. Uten forvarsel, og uten å ha noen alternativer, sier han.

Han sier til Dagens Medisin at han synes vaksinering i apotek er vellykket.

– Dette har fungert så bra at jeg angrer på at vi ikke gjorde det tidligere. Alternativet er at vi må legge oppgavene over på de kommunale legekontorene, som gir et dårligere tilbud til befolkningen, og går utover andre oppgaver, sier Engemyr.

– I tillegg er innbyggerne fornøyde når de får bedre åpningstider å forholde seg til. Dette er rett og slett provoserende, sier han.

Les også: Opprør etter at vaksineordning ble fjernet med umiddelbar virkning 

FHI: Ordningen bør videreføres

FHI støttet at oppgjørsordningen burde videreføres da de svarte på regjeringens forslag til en justert strategi- og beredskapsplan for covid-19. FHI skriver blant annet:

"Gitt at staten fortsetter å finansiere hele eller deler av kostnaden for koronavaksinasjon gjennom rammeoverføring til kommunene, mener vi at bestemmelsen om Helfos viderefakturering av kommunen bør videreføres på lik linje med de andre bestemmelsene i § 6d av hensyn til apotekenes håndtering av koronavaksineringen."

FHI vurderer det slik at en videreføring ikke vil påføre kommunene eller Helfo/Helsedirektoratet økonomiske eller administrative konsekvenser i nevneverdig grad.

– Gitt dagens situasjon og den forventede utviklingen av koronavaksinasjonsprogrammet bør de midlertidige bestemmelsene i § 6d videreføres ut 2024, skriver de.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring