Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

Bruker mest legemidler i Innlandet og Nordland

Legemiddelstatistikken for 2022 viser at det er innbyggerne i Innlandet som i gjennomsnitt bruker mest reseptpliktige legemidler. De bruker 15 prosent flere legemiddeldoser enn landsgjennomsnittet.


Jostein Soldal
20. mars 2023

­Fylkesstatistikken er en påminnelse om hva som vil skje med legemiddelbruken i årene fremover. Fylkene med eldst befolkning bruker mest legemidler.

Vis Skjul bildetekst

Nest mest legemidler bruker de i Nordland, fulgt av innbyggerne i Viken.

Befolkningen i Oslo bruker færrest reseptlegemidler, mens rogalendingene og trønderne ligger på plassene over.

Det er en nær sammenheng mellom alder og legemiddelbruk, der de eldste trenger mer behandling med legemidler enn de yngre. I Innlandet er mer enn en av fem innbyggere over 65 år, mens bare en av åtte i Oslo er i denne aldersgruppen.

Hele Norge blir som Innlandet

Fylkesstatistikken er en påminnelse om hva som vil skje med legemiddelbruken i årene fremover. I løpet av noen år vil hele landet ha en befolkningssammensetning som ligner den Innlandet har i dag, med en vesentlig større andel eldre. Da vil behovet for legemiddelbehandling øke kraftig.

Rogaland har den nest yngste befolkningen, og bruker nest minst legemidler. Rogaland er imidlertid det fylket som har hatt størst økning i legemiddelbruken pr innbygger fra 2021 til 2022, med en økning på 4,5 prosent.

Tabell: Antall doser reseptpliktige legemidler pr innbygger, fylke 

Fylke

doser per person

% endring fra 2021

Innlandet

674

2,8 %

Nordland

632

2,5 %

Viken

623

1,4 %

Vestfold og Telemark

622

3,5 %

Agder

606

2,3 %

Troms og Finnmark

575

3,3 %

Møre og Romsdal

565

2,4 %

Vestland

560

4,1 %

Trøndelag

550

2,8 %

Rogaland

544

4,5 %

Oslo

503

3,1 %

Alle reseptlegemidler, basert på i hvilket fylke apotekene som solgte legemidlene er lokalisert. Kilde: Farmaloggs legemiddelstatistikk

Det er ganske små forskjeller i hvilke legemidler som ligger på topp i forbruk mellom fylkene.

Dyrest legemiddelbruk i Agder

Innbyggerne i Agder har den dyreste legemiddelbruken, fulgt av Innlandet og Vestfold og Telemark. I alle disse fylkene brukes det i snitt legemidler for over 6 100 kroner pr innbygger, mens gjennomsnittet for hele landet er 5 900 kroner.

(Kroner pr innbygger i Oslo er ikke medregnet, siden legemiddelbruken i flere sykehus med nasjonale funksjoner, telles med i Oslo)

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring