Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

Nordmenn betaler mer enn nødvendig for medisinen sin

Hver måned bruker nordmenn omtrent 13 millioner kroner mer på legemidlene sine enn de trenger. Det skjer fordi de ikke ønsker å bytte til et rimeligere merke med samme virkning.


Eva Cecilie Skreiberg
3. oktober 2022

Totalt koster det pasientene 157 millioner kroner når de takker nei til det rimeligste alternativet og dermed må betale mellomlegget selv. (Ill: Shutterstock/Apotekforeningen)

Vis Skjul bildetekst

Når det finnes flere likeverdige alternativer på byttelisten, skal apoteket tilby den billigste medisinen.

Les mer om medisinbytte hos Legemiddelverket.

Ifølge Farmaloggs bransjestatistikk takket norske apotekkunder nei til medisinbytte i nesten 3 millioner tilfeller i 2021. I gjennomsnitt er merkostnaden for kunden 55 kroner per legemiddelpakning, men det er store forskjeller (se priseksempel lenger ned i saken).

Totalt koster det pasientene 157 millioner kroner når de takker nei til det rimeligste alternativet og dermed må betale mellomlegget selv.

Flere sier ja til bytte

Ordningen med bytte til et rimeligere legemiddelmerke har blitt godt innarbeidet gjennom snart 20 år. Ifølge Apotekbarometeret (2021) er kun 15 prosent negative til medisinbytte.  

I 2017 ble det solgt nesten 3,6 millioner legemiddelpakninger der kunden ikke ønsker å bytte til et rimeligere merke.

–  Det betyr at det er rundt 20 prosent færre tilfeller der kunden takker nei til bytte, sammenlignet med for fem år siden. Det synes vi er positivt. Samtidig bruker pasientene fortsatt over 150 millioner kroner mer på legemidler enn de hadde trengt, fordi de takker nei til det rimeligste alternativet, sier Per T. Lund i Apotekforeningen.

Priseksempel:

En av medisinene flest ikke ønsker å bytte, er Nexium med virkestoffet esomeprazol, som brukes til behandling av sure oppstøt (gastroøsofageal reflukssykdom). For originalmerket av esomeprazol betaler kundene 272 kroner ekstra per pakning, altså fem ganger mer enn de i gjennomsnitt gjør når de takker nei.

– Sammenlignet med for fem år siden er det rundt 20 prosent færre tilfeller der kunden takker nei til medisinbytte. Det synes vi er positivt, sier Per T. Lund

Apotekforeningen

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artikler



Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring