Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

Ny studie om effekter av Medisinstart i apotek

I 2024 skal et tyvetalls apotek kartlegge effekter av Medisinstart ved oppstart med nye legemidler for diabetes type 2.


Vendil Åse
12. februar 2024

Planen er å rekruttere 400 000 pasienter til studien. (Illustrasjon Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

I dag kan pasienter som skal starte med et nytt legemiddel mot en hjerte- eller karsykdom få Medisinstart på apoteket. For denne pasientgruppen er Medisinstart en offentlig finansiert tjeneste.

– Vi har lenge ment at flere pasientgrupper kan ha nytte av Medisinstart. Øverst på listen er å gi ekstra hjelp og veiledning til pasienter som skal starte med et nytt legemiddel for diabetes type 2, sier fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Les også: Mange pasienter er usikre på diabetesbehandlingen sin

Skal forske på diabetes type 2

En tidligere randomisert kontrollert studie har vist at Medisinstart i norske apotek bidrar til å øke etterlevelsen og redusere legemiddelrelaterte problemer de første ukene etter oppstart med et nytt hjerte- og karlegemiddel.

– Vi trenger mer kunnskap om hvordan Medisinstart påvirker etterlevelse og behandlingseffekt hos pasienter med diabetes type 2. Derfor setter vi i gang med denne studien, sier Andresen.

Planen er å rekruttere inntil 400 pasienter. Halvparten av deltakerne får to samtaler med farmasøyt i løpet av de fire første månedene etter første gang de henter legemidlene, den andre halvparten får vanlig reseptekspedisjon. Alle får en samtale med farmasøyt etter ett år.

– Apotekene som deltar i studien skal også måle pasientenes langtidsblodsukker, altså HbA1c-nivå. Målingene gjøres for å undersøke eventuell effekt av intervensjonen og inngår ikke i veiledning av pasientene.

Studien er nå i gang og de første pasientene er rekruttert.

– Vi kommer blant annet til å få svar på om Medisinstart har effekt på pasientenes HbA1c-nivå, og om antall legemiddelrelaterte problemer blir færre. Vi ønsker også å finne ut om Medisinstart øker etterlevelse hos pasienter som starter med nye diabeteslegemidler, sier hun.

Les også: Få en god start med diabetesmedisinen din

– Vi har lenge ment at flere pasientgrupper kan ha nytte av Medisinstart, sier Hanne Andresen i Apotekforeningen.

Kubrix

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring