Gå til innholdet

Apotekforeningen

Statistikk

70 000 Medisinstart-samtaler om hjertemedisin i apotek

I første halvår ble det gjennomført 21 prosent flere Medisinstart-samtaler enn i fjor. De fleste samtalene handler om å motivere for bruk, drøfte bekymringer og gi råd for lindring av bivirkninger.


Vendil Åse
29. august 2022

Illustrasjon med plakat om Medisinstart.

Antall samtaler har økt jevnt og trutt siden oppstart av den offentlig finansierte veiledningstjenesten i mai 2018. Det er gjennomført 21 prosent flere samtaler første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor. Antall samtaler har økt med 32 prosent fra 2020 til 2021. Siden oppstart i 2018 har apotek gjennomført i underkant av 70 000 Medisinstart-samtaler om hjerte- og karlegemidler.

De fleste samtalene handler om legemidlene Atorvastatin, Amlodipin, Candesartan eller Metoprolol. Det er litt flere kvinner enn menn som har hatt Medisinstart i apoteket, og gjennomsnittsalderen er 65 år. I ca fem prosent av samtalene opplyser pasientene at de ikke har startet med behandlingen eller har valgt å slutte selv.

Medisinstart består av to samtaler med en farmasøyt. Hver samtale tar inntil 15 minutter, der pasient og farmasøyt snakker uforstyrret om:

  • gode medisinvaner
  • kunnskap om og forståelse for behandlingen
  • praktiske problemer og vanskelige situasjoner

Medisinstart skal understøtte legemiddelbehandlingen lege og pasient er blitt enige om. Målet er at pasienten skal få svar på sine spørsmål og veiledning i bruk av medisinen, slik at de får best mulig utbytte av behandlingen sin.

I Medisinstart er en offentlig finansiert tjeneste for hjerte- og karpasienter. I 2022 prøver et utvalg apotek ut Medisinstart for pasienter med diabetes type 2 i et pilotprosjekt.

Les også: Medisinstart: – Takk ja til dette tilbudet

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring