Gå til innholdet

Apotekforeningen

Høring - 12. februar 2024

Meldingssystem og helseopplysninger i SYSVAK

Apotekforeningen viser til høring med forslag til endringer i forskrift om meldingssystem for smittsomme sykdommer og forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i nasjonalt vaksinasjonsregister mv.

SYSVAK - Utlevering av helseopplysninger til helsepersonell

Apotekforeningen støtter den foreslåtte endringen som gjelder utlevering av helseopplysninger til behandlende helsepersonell i forskrift om Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK-registerforskriften). En slik endring vil ha stor nytteverdi for apotek. Endringen vil understøtte apotekenes behov for å sjekke innbyggeres vaksinasjonsstatus i forbindelse med vaksinering.

I 2023 fikk 221 000 innbyggere satt influensavaksine i apotek, og nærmere 1 000 apotek vaksinerte. I 97 prosent av tilfellene var det apotekfarmasøyter som rekvirerte influensavaksinen. I tillegg satte apotekene over 87 000 covid-19-vaksiner som var rekvirert av apotekfarmasøyter. Mange apotek setter også andre vaksiner, og totalt ble det i 2023 satt nesten 400 000 vaksiner i apotek.

For å kunne gi best mulig helsehjelp, er apoteket avhengig av effektive prosesser og at det foreligger riktig informasjon til riktig tid. Apotekansatte har behov for å kontrollere vaksinasjonsstatus i SYSVAK for å vurdere vaksinasjonsbehov og for å sikre riktig intervall mellom vaksinedoser. Slike oppslag må kunne gjøres i en kilde som er oppdatert i sanntid. Dagens meldingsbaserte oppslagsfunksjonalitet er ikke egnet pga. for lang responstid.

Eik er apotekenes nye samhandlingsplattform og integrasjonspart til nasjonale løsninger. Det skal utvikles funksjonalitet i apotekløsningene for søk i SYSVAK, og integrasjon til informasjon fra SYSVAK skal gå via Eik. For apotekene er bruken av dagens SYSVAK-nett uegnet da dette er en separat web-løsning som krever at brukerne logger seg på, noe som gir en tungvint prosess for de apotekansatte. SYSVAK-nett er ikke tilrettelagt for systemintegrasjon og dekker ikke apotekenes behov for at Eik logger innsyn ved bruk.

Apotekforeningen ønsker den foreslåtte endringen velkommen, slik at samarbeidet med Folkehelseinstituttet om tilrettelegging for tilgang til informasjon fra SYSVAK kan gjenopptas. Tilgang bør fortrinnsvis gis via API.

SYSVAK – graviditet som indikasjon

Apotekforeningen er usikker på hvordan omtalen av graviditet som indikasjon skal forstås.

1. Skal gravid/ikke-gravid rapporteres for alle kvinner som vaksineres? eller

2. Skal graviditet bare rapporteres i de tilfeller graviditet er årsak til vaksinasjon. Altså når vaksinasjon gjennomføres fordi kvinnen er gravid, og helsepersonellet følger opp FHIs anbefalinger om vaksinasjon av gravide?

Å måtte spørre alle kvinner om graviditet ved oppmøte for vaksinasjoner ikke ønskelig. Et slikt krav vil i mange tilfeller kunne ha uheldig effekt på relasjonen mellom pasient og helsepersonell.

De to alternativene vil med stor sannsynlighet gi ulikt utfall mht. nøyaktighet i rapporteringene, og dermed tilsvarende usikkerheter mht. videre bruk av tallene.

Høringsnotatet drøfter ikke hvorfor bestemmelsen om registrering av graviditet som indikasjon plasseres i et eget nytt punkt 5 i § 1-7 første ledd. Kunne bestemmelsen like gjerne vært plassert som nytt punkt 3.5 under medisinske opplysninger? 

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring