Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Barneloven kan være årsak til «foreldreansvar ukjent» for flyktningbarn i Folkeregisteret

Årsaken til at flyktningbarn i mange tilfeller ikke er registrert med foreldreansvar i Folkeregisteret (foreldreansvar ukjent) kan være bestemmelser i barnelovens §84. Det skriver Skattedirektoratet i et brev til Apotekforeningen.


12.11.2018

Vi har mottatt svar på vårt brev til Skattedirektoratet, der vi peker på mange henvendelser fra apotek som tyder på manglende kvalitet i Folkeregistret. I brevet pekte vi spesielt på flyktningbarn. Skattedirektoratet skriver i svarbrevet at årsaken til at Foreldreansvar for disse barna er oppført med «ukjent», kan være at etter barneloven § 84a. Her står det at en eller begge foreldrene og barnet må være registrert bosatt i Norge for at foreldreansvar skal registreres i Folkeregisteret. Likeledes registreres foreldreansvaret med «ukjent» dersom kun en av foreldrene innvandrer med barn til Norge. Dette forklares med at folkeregistermyndighetene ikke vet om den andre forelderen kan ha del i foreldreansvaret og at det kan foreligge rettslig avgjørelse i utlandet om foreldreansvaret.

Konsekvensen av dette er at apotekene ved utlevering til flyktningbarn, som hovedregel må levere ut legemidler og helseopplysninger uten å kunne verifisere rettighetene til den som henter. Apoteket må likevel vise aktsomhet, særlig ved utlevering av A- og B-preparater. Hvis apoteket er tvil bør det stilles kontrollspørsmål, for eksempel i forhold til barnets alder, rekvirent osv.  Om det vurderes som nødvendig bør rekvirent kontaktes.


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring