Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Slik skal apotekansatte hindre falske legemidler

Den 9. februar innføres Forfalskningdirektivet. Hva betyr det for deg?


16.01.2019

Forekomsten av forfalskede legemidler i Europa har økt. EU har derfor vedtatt nye lover for å hindre falske legemidler.  Alle apotek er pålagt å sjekke status på reseptpliktige legemidler mot en ny nasjonal database. Apotekenes datasystem, FarmaPro, utvikles for å støtte kravene i direktivet.

Terje Wistner, direktør Teknologi og e-helse i Apotekforeningen, forteller at kravene i Forfalskningsdirektivet medfører litt ekstra arbeid for de apotekansatte:  
– Forseglingen på legemiddelpakningen skal ikke være brutt. Det betyr at de ansatte på apoteket først må sjekke pakningen manuelt deretter melde ut legemiddelet fra den nasjonale databasen.  

For å kunne bekrefte at et legemiddel ikke er falsk er det viktig at veien fra produsent til apotek ikke er brutt. Produsenter av legemidler som skal selges i EU/EØS-området plikter å melde inn den unike 2D-matrix koden for alle legemiddelpakningene i en europeisk verifikasjonsdatabase. Informasjon om legemiddelpakninger som skal selges i Norge overføres deretter til en norsk database.  

– Etter at pakningen er meldt inn i databasen skal den meldes ut av databasen så nær sluttbrukeren av legemiddelet som mulig. Sluttbruker er oftest en kunde i apotek og apotekansatte har derfor et viktig ansvar for å sikre pasientsikkerheten, sier Wistner.  

Rødt flagg ved avvik
Verifiseringen av legemidlene integreres som en del av dagens strekkodekontroll. Når et legemiddel selges fra et apotek vil pakningen skifte status i databasen. Pakningen blir dermed «låst» og kan ikke selges på nytt.  Ved eventuelle avvik, eller rødt flagg, dukker det opp et varsel om at legemiddelpakningen ikke kan utleveres. Det er viktig å merke seg at ikke alle røde flagg nødvendigvis er forfalskninger; det kan være feil strekkode som følge av feil i produksjonen eller liknende.  

– Apotekene skal ikke levere ut en pakning som får et rødt flagg. Samtidig må apotekene sørge for at konsekvensene for pasienten er minimal. Det betyr at apoteket vil legge det aktuelle legemidlet i karantene samtidig som pasienten får utlevert et nytt og ekte legemiddel, avslutter Wistner. 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring