Gå til innholdet
Helsepolitikk

Pollenallergi eller koronavirus?

Nesten en million nordmenn har pollenallergi, og nå som pollensesongen er igang har mange begynt å få de årlige symptomene med snufsing og nysing. Siden vi er inne i en krise med Covid-19 er det flere som lurer på hvordan man kan skille allergien fra symptomer ved virusinfeksjon.


Anders Dahl
7. april 2020

Symptomer på pollenallergi og Covid-19 har en del likehetstrekk. Hvordan kan du skille dem fra hverandre? (Shutterstock)

Symptomer på pollenallergi og Covid-19 har en del likehetstrekk. Hvordan kan du skille dem fra hverandre? (Shutterstock)

Vis Skjul bildetekst

Igjennom årets pollensesong kan det for noen bli vanskelig å skille om man er plaget av pollenallergi, eller om det er mer alvorlig sykdom. Det er noen forskjeller du kan være oppmerksom på.

– Symptomer på pollenallergi og Covid-19 har en del likehetstrekk, men et viktig skille er fravær av feber ved pollenallergi, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund (NAAF).

Bistrup forteller videre at symptomer på pollenallergi i større grad sitter i øyne og nesen.

– Ved pollenallergi vil man oppleve symptomer som røde øyne og at det klør i øyne og i nesa. De fleste pollenallergikere vil oppleve at symptomene blir bedre av å ta allergimedisiner. Dette virker ikke på virusinfeksjon, forteller Bistrup.

Hun mener også at de aller fleste allergikere vil kjenne igjen symptomene fra tidligere år, og derfor være i stand til å avklare om det er allergi eller sykdom.


Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i NAAF.

Vær åpen om din pollenallergi
Anna anbefaler folk å være åpen om at de har pollenallergi. Da vil de unngå unødvendig engstelse fra andre hvis de skulle nyse mye eller snyte seg offentlig.

– Det er veldig lurt at de som har pollenallergi informerer omgivelsene sine om at de har allergi og ikke er syke. Det er selvfølgelig også lov å spørre pent om noen er allergisk hvis man lurer. Om alle er omtenksomme og viser hensyn til de rundt seg i denne tiden så burde dette gå bra, sier Bistrup.

Hun ønsker også å gi alle med pollenallergi et godt råd på vei inn i pollensesongen.

– Det er svært viktig at man tar medisinene sine hele perioden, fra start til slutt. Ikke la vær å ta medisinen din på dager det regner eller du føler deg bedre.

Start tidlig med allergimedisin
NAAF gir på sine nettsider også råd om å starte pollenmedisinering ca. en uke før spredning. Tradisjonelt sett forventes spredning av bjørkepollen rundt 20. april i Sør-Norge, og du bør da starte medisineringen rundt 13. april.

Når pollenspredningen starter kan variere noe fra år til år, landsdel til landsdel og by til bygd, så NAAF anbefaler å følge med på pollenvarslingen.no for å ha oversikten over spredningen i ditt nærområde.

Økt omsetning på allergimidler
Omsetningen av allergimidler er i år vesentlig høyere enn de foregående årene. Hittil er det solgt 20 prosent mer allergimidler enn i samme periode i 2018.

– En av grunnene til dette kan være at pollensesongen startet tidlig i år, men også at folk har hamstret inn mer legemidler for pollenallergi nå som vi har en situasjon med Covid-19, sier Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Apotekforeningen © 2021
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør: Vendil Åse

Personvernerklæring