Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Felles europeisk kamp mot falske legemidler

Snart blir hver enkelt legemiddelpakke utstyrt med en unik kode som følger med helt fra produsent til pasient. Med en slik verifisering av hver enkelt pakning vil man hindre falske legemidler.


25.09.2015

Felles europeisk kamp mot falske legemidler

Apotekene vil i utgangspunktet ikke oppleve de store tekniske endringene ved innføring av legemiddelverifisering, ifølge Terje Wistner, direktør teknologi og e-helse i Apotekforeningen. (Foto Espen Solli)

– I følge WHO er opp mot 1 prosent av alle legemidler i industrialiserte land falske, og vesentlig større på verdensbasis. Samtidig antas det at over 50 prosent av alle lege-midler kjøpt via illegale nettsider er falske. Det er derfor viktig at vi innfører gode løsninger som kan redusere faren for forfalskninger, sier Terje Wistner, direktør teknologi og e-helse i Apotekforeningen.
 
Direktiv fra 2011
I 2011 la EU frem et direktiv om bekjem­pelse av falske legemidler.
 
– Direktivet inneholdt en rekke tiltak for å øke pasientsikkerheten, blant annet innføring av en unik kode på alle legemiddelpakninger. I tillegg skal hver legemiddelpakning ha en måte å bevise at den ikke har vært forsøkt åpnet før ekspedering, sier Wistner.
 
Falske legemidler er en alvorlig helse­trussel, enten de inneholder feil mengde virkestoff, er uten virkestoff eller på annen måte har dårlig kvalitet. I følge EU er typiske legemidler som utsettes for forfalskning potensmidler, midler mot hals-brann og kreftlegemidler.
 
Tre år på implementering
Det er inngått samarbeid mellom alle de store interessentorganisasjonene på legemiddelområdet, alt fra produsenter til grossister og apotek, både i Norge og i EU.
 
– Vi er i startgropen av et viktig og banebrytende arbeid som vil endre måten vi håndterer og følger legemidler fra de produseres til de tas av pasienten. EU har nå gitt en nærmere beskrivelse av hvordan en løsning for verifisering av legemiddel­pakninger skal fungere. Vi har allerede begynt å se på hvordan vi får en slik løsning på plass. Fra nyttår har Europa tre år på seg for å implementere de nye reglene. Vi vil da ha tre år til å utvikle, teste og innføre løsningen i alle apotek i Norge. Vi vil naturligvis vurdere dette i forbindelse med utviklingen i prosjektet for digital fornyelse i apotek, og om det parallelt skal innføres som en del av dagens ekspedisjonssystem, FarmaPro, sier Wistner.
 
Forandringer i apotek
Apotekene vil i utgangspunktet ikke oppleve de store tekniske endringene ved innføring av denne løsningen.
 
– Vi må oppgradere programvare og skannere i apotek, men selve verifiseringen gjøres som en del av den eksister­ende resept- og legemiddelhåndteringen. Verifiseringen vil gi apoteket beskjed om legemiddelpakningen er ekte. I tillegg kan det legges på informasjon om holdbarhet, om legemiddelet er trukket fra markedet osv., sier Wistner.
 
Han forteller at den største endringen kommer i de tilfellene systemet gir beskjed om at legemiddelpakningen ikke finnes i databasen, eller at den allerede er sjekket ut. Dette krever da en ekstra oppfølging av apotekets medarbeidere, men da har vi også unngått at en eventuell falsk legemiddelpakning er blitt ekspedert.
 
Det nye systemet vil kun gjelde for humane og reseptpliktige legemidler. Det kan være enkelte legemidler som unntas fra dette gitt at risikoen for forfalskning er lav. I tillegg er alle reseptfrie legemidler unntatt fra ordningen, med mindre de er vurdert som sårbare for forfalskninger.
 
Europeisk database
Den europeiske samarbeidsorganisasjon European Medicines Verification Organ­isation (EMVO) har allerede utviklet en database som vil kunne oppbevare den unike koden for alle legemiddelpakninger.
 
– Vi vil etablere en tilsvarende database for Norge sammen med legemiddelindustrien, grossistene og øvrige aktører. Den norske databasen skal hente informasjon fra den europeiske, og vil danne grunnlaget for skanning av legemiddelet før det leveres til pasienten, sier Wistner.

Av Vendil Åse

TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring