Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyhet

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Vaksinasjon på apotek treffer viktige målgrupper

Apotek i Danmark tilbyr nå vaksine mot influensa og sykdom i forbindelse med reise. Erfaringene foreløpig er at apotek når ut til en målgruppe som helsemyndighetene før har hatt vanskeligheter med å nå.


14.03.2016

– Personalet på apotek har en direkte dialog med kundene. Derfor er det også enklere å tilby vaksine til målgrupper som er i risikogruppen. Og det virker, sier Jonas Nielsen, lege og direktør i Sikker Vaccination. Det skriver det danske bladet Farmaci.

Apotekene har vaksinert ca. 1 500 pasienter i risikogruppen mot influensa siden de gikk i gang i fjor. Omkring 500 har blitt vaksinert hittil i år. 

I forbindelse med arbeidet med legemiddelmeldingen som kom ut i fjor, foreslo Apotekforeningen influensavaksinasjon som en mulig tjeneste i apotek. Hvorfor er det så vanskelig å tenke ut av boksen? spurte Per T. Lund i en blogg. 

Kristine Høje Olsen ved Dalgas Boulevard Apotek i Fredriksberg er ikke i tvil om potensialet til vaksinasjon i apotek.

– De tilbakemeldingen vi får fra kundene er stort sett likelydende. De er glade for at det er mulig å bli vaksinert på apoteket.

I fjor hadde helsemyndighetene en kampanje for å få flere dansker i risikogruppen til å vaksinere seg mot influensa. De anslår at 1 000 og 2 000 dansker dør av influensa hvert år.

Irske apotek har vaksinert mot influensa siden 2011, skriver Farmaci. Ordningen var et forsøk fra myndighetenes side på å nå ut til flere pasienter som er i risikogrupper. Erfaringen er at de har lykkes. I 2011 tok 9125 irer imot vaksinasjonstilbudet i apotek. I 2014 ble 51 560 irer vaksinert på apotek. Blant dem var en stor andel av folk i risikogrupper, som ikke før hadde latt seg vaksinere. Myndighetene i Irland har nå utvidet vaksinasjonstilbudet til også å gjelde vaksinasjon mot lungebetennelse og helvetesild.

 

 


TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring