Gå til innholdet

Apotekforeningen

Aktuelt om apotek

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

Vitenskapelig artikkel om Medisinstart publisert

På tampen av 2019 ble resultatene fra Medisinstart-studien publisert i tidsskriftet International Journal of Pharmacy Practice.


Vendil Åse
8. januar 2020

-  Vi er veldig fornøyde med at vi nå også har fått publisert en vitenskapelig artikkel om studien i det anerkjente tidsskriftet International Journal of Pharmacy Practice, sier Per Kristian Faksvåg.

- Vi er veldig fornøyde med at vi nå også har fått publisert en vitenskapelig artikkel om studien i det anerkjente tidsskriftet International Journal of Pharmacy Practice, sier Per Kristian Faksvåg.

Vis Skjul bildetekst

– Medisinstart ble en offentlig finansiert tjeneste i apotek i 2018, etter at vi hadde gjennomført en studie som viste at tjenesten fører til at flere pasienter tar medisinen slik legen har forskrevet. Siden den gang har det vært stor internasjonal oppmerksomhet om både Medisinstart og norsk apotekfarmasi. Apotekforeningen har snakket om studien og tjenesten både på den internasjonale farmasikongressen FIP og i den europeiske apotekunionen PGEU. Vi er veldig fornøyde med at vi nå også har fått publisert en vitenskapelig artikkel om studien i det anerkjente tidsskriftet International Journal of Pharmacy Practice, sier fagdirektør Per Kristian Faksvåg i Apotekforeningen.

I 2014-2015 ble 1480 pasienter som skulle starte med ett nytt hjerte- og karlegemiddel, rekruttert til en randomisert kontrollert studie i norske apotek. Halvparten av pasientene ble tilfeldig trukket ut til en kontrollgruppe og halvparten til en intervensjonsgruppe. Kontrollgruppen fikk vanlig oppfølging og informasjon i apoteket, mens intervensjonsgruppen fikk Medisinstart-tjenesten.

Intervensjonen bestod av to samtaler med en apotekfarmasøyt. Den første samtalen skulle gjennomføres 1-2 uker etter oppstart med nytt legemiddel og den andre samtalen 3-5 uker etter.

Medisinstart økte etterlevelsen hos pasienter som startet med nye hjerte- og karlegemidler, spesielt for de som starter med et statin. Etter 18 uker var det totalt fem prosentpoeng flere pasienter som etterlevde behandlingen i intervensjonsgruppen som fikk Medisinstart, sammenlignet med kontrollgruppen. Forskjellen var størst blant statinbrukere, hvor det var 10 prosentpoeng flere etterlevende pasienter i gruppen som fikk Medisinstart. Det ble også observert en større reduksjon i legemiddelrelaterte bekymringer i intervensjonsgruppen sammenlignet med kontrollgruppen.

Les hele artikkelen om Medisinstart: Effect of a pharmacist-led intervention on adherence among patients with a first-time prescription for a cardiovascular medicine: a randomized controlled trial in Norwegian pharmacies.

HVA ER MEDISINSTART?
Tilbudet om Medisinstart gjelder pasienter som begynner med et nytt blodtrykkssenkende, blodfortynnende eller kolesterolsenkende legemiddel.

Tjenesten består av to samtaler (ca. 15 min hver) med en apotekfarmasøyt. Den første samtalen skal normalt gjennomføres 1-2 uker etter oppstart med nytt legemiddel, og den andre samtalen 3-5 uker etter. Tjenesten er dekket av det offentlige.

Formålet med Medisinstart er tredelt. For det første skal tjenesten bidra til at pasienten får større forståelse for behandlingen. For det andre skal pasienten motiveres til å følge behandlingen. For det tredje skal pasienten få svar på spørsmål og drøftet bekymringer, som for eksempel hvilke bivirkninger som kan oppstå, og hvordan man eventuelt kan forebygge eller lindre disse.

For å utføre Medisinstartsamtaler må farmasøytene gjennom et bredt opplæringsprogram. Programmet inneholder nettkurs, kunnskapstester og praktisk kommunikasjonstrening. Når opplæringen er gjennomført, får farmasøyten et kompetansebevis utstedt av apotekeren.

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Hver tirsdag sender vi ut våre egne nyheter, samt de viktigste sakene fra myndigheter, media og utland.

I want to sign up:

Les mer om datasikkerhet

Datasikkerhet:  Apotekforeningen vil ikke selge eller på annen måte videreformidle dine detaljer. Nyhetsbrevkategorien du abonnerer på vil kun brukes til å sende deg relevant informasjon fra Apotekforeningen.  Informasjonen vi registrerer om deg er: navn, e-postadresse, din IP-adresse og dato for registrering eller endring av ditt abonnement.  For at vi skal kunne registrere deg vil du motta en e-post som du må bekrefte ved å klikke på en lenke i e-posten.  Du kan til enhver tid si opp eller endre ditt abonnement. Ved oppsigelse blir alle dine data automatisk slettet fra vår database.


TILBAKE

Relaterte artiklerKontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring