Gå til innholdet

Apotekforeningen

Nyheter

OBS! Dette er en gammel artikkel og innholdet kan være utdatert

02|13: En mygg ga økt tro på norsk helsevesen

En mygg i Afrika fikk Lars Haukaas til å se hvor privilegerte vi er i Norge med vårt helsevesen. Nå vil den nye styrelederen i Apotekforeningen at apotekene skal bli enda flinkere til å vise hvor viktige de er for folks helsetilbud.


27.05.2013

Av Bjørn Kvaal

Lars Haukaas og sønnen storkoste seg på Zanzibar utenfor østkysten av Afrika. Krystallklart, varmt vann, lange sandstrender. De tok kurs i dykking og nøt ferien. Helt til Haukaas fikk malaria. 300-500 millioner mennesker blir hvert år syke av malaria, og opptil 2,7 millioner dør. Haukaas kom hjem til Norge og fikk behandling ved Ullevål universitetssykehus, hvor han også var styreleder. Behandlingen bestod av piller. To dager senere var han frisk.

– Malaria er sykdommen som tar livet av flest mennesker hvert år. Fordi jeg er fra Norge var jeg blant dem som overlevde. Jeg ble veldig ydmyk etter denne opplevelsen, ja, nesten litt flau over hvor privilegerte vi er her i landet, sier Haukaas.

Også prostatakreft som 56-åring og tykktramkreft tre år senere har lært ham å kjenne norsk helsevesen fra innsiden.

Vil styrke apotekene
Lars Haukaas har vært administrerende direktør for arbeidsgiverforeningen Spekter fram til mars i år. Nå arbeider han der som prosjektdirektør. Først ble han overrasket da han ble spurt om han kunne tenke seg å bli styreleder i Apotekforeningen. Men etter en god prosess hvor det ble tydelig at apotekene ser seg selv som en stor og viktig aktør i førstelinjetjenesten, så fikk han større forståelse for henvendelsen.

Navn:
Lars Haukaas
Alder:
64 år
Bosted:
Oslo
Stilling:
Administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter frem til 19. mars i år. Nå ansatt som prosjektdirektør i Spekter.
Hobby:
Feriehus i Sverige fra 1799 som stadig må flikkes på.
Aktuell:
Styreleder i Apotekforeningen fra 23. mai i år.

– Både jeg og Spekter har fulgt utviklingen av helsevesenet gjennom mange år og jeg tror derfor jeg har noe å bidra med i den videre utviklingen av Apotekforeningen. Derfor sa jeg ja til å bli styreleder, forteller Haukaas.

Spekter ble etablert i 1993. Foreningen har medlemsvirksomheter med til sammen rundt 200 000 ansatte. Dette gjør Spekter til Norges tredje største arbeidsgiverforening, etter NHO og KS.
Spekter representerer blant annet alle de statlige helseforetakene, Norsk medisinaldepot AS (NMD), Posten Norge, Vinmonopolet, NRK og Avinor. Haukaas ble selv ansatt som personalsjef i NMD i 1983.

– Apotekforeningen ser naturlig nok verden fra sitt ståsted. Som styreleder mener jeg det er viktig også å se helheten i helsesektorens utfordringer og vurdere apotekene også med et blikk utenfra og inn, blant annet hvordan apotekene oppfattes av folk flest og av helsemyndighetene, sier Haukaas.

Må gi kloke svar
En av de største utfordringen han ser fremover er hvordan vi skal klare å mobilisere nok arbeidskraft slik at vi sikrer velferdsstaten. Han betegner ikke eldrebølgen som en bølge, men som en varig endring i befolkningssammensetningen. De eldre blir friskere og mer opptatt av helse. Samtidig vil det komme flere livsstilssykdommer.

I dag er det 740 apotek i Norge fordelt på 256 kommuner. Selv om det er apotek i bare 256 av 430 kommuner, bor 92 prosent av befolkningen i en kommune med apotek.

– De apotekansatte har kunnskap, folk stoler på rådene de får og apotekene har en unik infrastruktur med lokalisering der folk bor. Spørsmålet blir da hvilken plass apotekene skal ha i helsevesenet, sier Haukaas.

– Ser du motkrefter?

– Nei, egentlig ikke, i så fall måtte det være mulige mentale sperrer som er selvetablerte. Samfunnet er hele tiden i endring og det er en rekke utfordringer rundt folks helse. Apotekene er flinkest til å se hva apotekene kan best. Derfor må apotekene definere sin rolle og gi kloke svar på samfunnets utfordringer. Helsemyndighetene vil ikke avvise forslag som vil utvikle folks helsetilbud til det bedre hvis det kan forsvares økonomisk og faglig. Men Helse- og omsorgsdepartementet vil ikke automatisk gi apotekene en strategisk plass, apotekene må selv posisjonere seg gjennom gode løsninger, sier Haukaas.

– Hva blir din rolle som styreleder i en slik strategi?

– Jeg mener jeg har godt overblikk etter 30 års arbeid med det offentliges ansvar og oppgaver, helsevesenet og forretningsdrift. Erfaringene har jeg fra mange sektorer. Så er det opp til meg og styret sammen med administrasjonen i Apotekforeningen å jobbe til det beste for medlemmene og samfunnet gjennom en enda bedre utnyttelse av apotekenes kompetanse, sier Haukaas.

Ønsker mer samarbeid
Han har fulgt apotekene gjennom flere tiår og har jevnlig hatt møter med mange i bransjen, blant annet fordi NMD og sykehuspotekene er medlem i Spekter.
Haukaas beskriver seg selv som nysgjerrig, kreativ og tålmodig. Han mener han ser muligheter i stedet for hindringer.

– I tillegg til å være tålmodig et jeg opptatt av å spille på lag med andre. Det er avgjørende at flere har forståelse for Apotekforeningens mål dersom vi skal få gjennomslag.
TILBAKE

Kontakt oss

Apotekforeningen © 2024
Slemdalsveien 1, Postboks 5070 Majorstuen, 0301 Oslo
Tlf: +47 21 62 02 00
Nettredaktør:

Personvernerklæring